София. Европейската комисия препоръча днес на Европейския съвет (съгласно процедурата

...
София. Европейската комисия препоръча днес на Европейския съвет (съгласно процедурата
Коментари Харесай

ЕК препоръча на Европейския съвет да приеме, че на първия етап от преговорите за Брекзит с Обединеното кралство е постигнат достатъчен напредък

София. Европейската комисия предложи през днешния ден на Европейския съвет (съгласно процедурата по член 50 от Договора) да одобри, че на първия стадий от договарянията с Обединеното кралство е реализиран задоволителен прогрес. Това оповестиха от пресцентъра на Представителство на Европейска комисия в България . Сега Европейският съвет (член 50) би трябвало да реши на съвещанието, което ще се организира на 15 декември 2017 година, дали е реализиран задоволителен прогрес, допускащ прекосяване на договарянията към втората фаза. Оценката на Комисията почива на взаимен отчет, признат от договарящите на Комисията и на държавното управление на Обединеното кралство, който бе подсилен от министър-председателя Тереза Мей по време на среща с ръководителя Жан-Клод Юнкер.
Европейска комисия е задоволена от реализирането на задоволителен прогрес по всяка от трите предпочитани области, избрани в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 година — правата на жителите, разговорът по отношение на Ирландия/Северна Ирландия и финансовото съглашение. Преговарящият на Съюза изрече уверения, че житейският избор на жителите на Европейски Съюз, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде предпазен. Правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи в Обединеното кралство, и на жителите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Освен това Комисията е подсигурила, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство. Що се отнася до финансовото съглашение, Обединеното кралство е приело, че уговорките, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, в това число Обединеното кралство.
По въпроса за границата сред Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава неповторимата обстановка на остров Ирландия и е поело основни задължения за отбягване на въвеждането на „ твърда “ граница.
Преговарящият на Съюза изрече уверения, че житейският избор на жителите на Европейски Съюз, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде предпазен. Правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи в Обединеното кралство, и на жителите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Освен това Комисията е подсигурила, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство. Що се отнася до финансовото съглашение, Обединеното кралство е приело, че уговорките, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, в това число Обединеното кралство. По въпроса за границата сред Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава неповторимата обстановка на остров Ирландия и е поело основни задължения за отбягване на въвеждането на „ твърда “ граница.
Сега Европейският съвет (член 50) би трябвало да реши на съвещанието, което ще се организира на 15 декември 2017 година, дали е реализиран задоволителен прогрес, допускащ прекосяване на договарянията към втората фаза.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР