София. Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт

...
София. Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт
Коментари Харесай

МРРБ: ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища по ОПРР

София. Европейската комисия утвърди още 210 млн. лева за ремонт на просветителната инфраструктура в страната по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 г, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Средствата се трансферират от капиталов приоритет „ Енергийна успеваемост “ на първата ос на Оперативна програма “Регионално развитие”, бенефициенти по която са 39-те огромни градове, към приоритет „ Образователна инфраструктура “ на същата ос. Целта е да се реализира по-високо равнище на качеството на обучение в градовете, определили най-високи потребности в границите на капиталовите си стратегии. С преразпределението на ресурса се покрива и дефицитът от средства по към този момент подписани контракти за „ Образователна инфраструктура “ за огромните градове. Това ще способства за реализиране на държавния приоритет за по-високо равнище на качеството на образованието.В момента по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 се извършват 119 плана на обща стойност 623 млн. лева С тези средства ще се рехабилитира материално-техническата база на общо 442 детски градини, съществени и междинни учебни заведения и университети. Изпълнението на 7 от плановете на обща стойност 12,2 млн. лева към този момент завърши. В резултат 5 716 лица се образоват и работят в осъвременените 21 просветителни институции.
Изменението на програмата е препоръчано след осъществен вътрешен разбор по осъществяването й от Управляващия орган в Министерство на регионалното развитие, и е утвърдено от Комитета за наблюдаване и от Министерския съвет. С измененията се понижават рисковете по отчитане на някои междинни знаци към края на 2018 година, заложени в Оперативна програма “Регионално развитие”. Сред тях са тези за първично ползване на сила, обществени услуги и обществени жилища, обусловени от актуализация на потребностите, осъществяването на целенасочени политики в обществената сфера, както и при отчитане опциите за реализация през програмния интервал. Одобрените промени в Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 не водят до промени на общия запас на програмата, както и в бюджета на предпочитаните оси, не се нарушава и тематичната централизация, открита в Споразумението за партньорство на Република България. Одобрението от страна на Европейска комисия дава опция за понижаване рисковете за осъществяване на програмата, покачва се значимостта й за възстановяване на достъпа до обучение и усъвършенстван учебен развой в районите на страната.Одобрената нова версия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 (версия 5.2) може да бъде открита ТУК.
Средно учебно заведение " Васил Левски " в Севлиево е актуализирано по плана на общината „ Енергийна успеваемост на просветителната инфраструктура в град Севлиево ”, финансиран от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020. С над 4,6 млн. лева по него са ремонтирани трите най-големи учебни заведения и шест от главните детски градини в общината
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР