София. Европа спря да говори за мир в Украйна, а

...
София. Европа спря да говори за мир в Украйна, а
Коментари Харесай

Петър Витанов: И сега ще купуваме газ от Русия, но на по-висока цена

София. Европа спря да приказва за мир в Украйна, а за война до победа, счита евродепутатът

В продължение на 12 години България не направи нищо, с цел да диверсифицира източниците си и по тази причина в този момент ще заплаща скъпо за своите доставки. В началото на войната в Украйна всички говореха за мирни договаряния, а към този момент се приказва единствено за война до победа. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия .

„ Москва постоянно е употребила газа като оръжие. И в този момент политиката с газа е опит за разцепление в Европейския съюз. Но и политиката на Европейски Съюз не е единна. Има страни и огромни компании, които към този момент са подготвени да заплащат по схемата, препоръчана от Кремъл “, разяснява Витанов и уточни водещи европейски компании, които към този момент имат проект по какъв начин да заобикалят европейските наказания.

„ Не става въпрос за предпочитание от страна на Българска социалистическа партия да заплаща с рубли и това би трябвало да е пределно ясно. Най-лошото е, че Европейската комисия няма единна позиция “, добави ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал.

Витанов уточни като главен проблем пред страната ни огромната взаимозависимост от съветски доставки, за която предходните ръководства не са създали нищо.

„ И през днешния ден ще купуваме съветски газ, само че с 35 % по-скъп. Вероятно има политически аргументи за това, само че цената ще заплащат българите “, сподели Витанов.

„ През последните 12 години ние не диверсифицирахме източниците на газ и продължихме да сме подвластни от Руската федерация. Интерконекторът се строеше толкоз дълго време, че е скандално даже да обсъждаме сега тематиката. Възниква обаче и въпросът за какво хранилището в Чирен е съвсем празно, до момента в който в другата страна, за която бяха спрени доставките – Полша, има 80 % ресурси “, разяснява още евродепутатът.

По мотив бъдещите благоприятни условия за доставки, мнението на Петър Витанов е, че предстоят комплицирани процеси по обезпечаване на газ. „ Газът е комплицирано нещо, не е като да си купиш баничка. Ще внасяме газ от Катар, само че страната има дълготрайни контракти и в случай че желаеме да купуваме от нея някой различен би трябвало да се откаже от резервираните си количества. Друга опция – от Азербайджан. Но и той не е Лампата на Аладин, с цел да огрее всички европейски страни. А и не би трябвало да забравяме, че има доста характерни връзки сред Русия и Азербайджан, поради които не е ясно по какъв начин тъкмо ще протекат и газовите доставки “.

„ България не е неутрална в този спор, тъй като България взе участие във всички решения на Европейски Съюз и НАТО. България и сега изпраща оръжие поради механизма European Peace Facility, в границите на който бяха гласувани милиард и половина от Европейски Съюз за военна и филантропична помощ. И България се е съгласила да го прави. България е взаимен член, спекулативна е тезата за неутралитет. И е пределно ясно кой е жертвата и кой агресора “, сподели Петър Витанов.

По мотив тематиката за оръжията, Витанов е на мнение, че по този метод Европа се отдалечава от мира. „ Не споделям дали това е добре или зле, а дали този общоевропейски метод е най-удачният. Големият проблем е, че в Европа всички говореха за мир, а в този момент всички приказват за война до победа “, сподели още Петър Витанов.

В правото на всяка една страна е да дефинира по какъв начин да оказва помощ на Украйна. Трябва да приказваме за филантропична помощ, за бъдещето на страната, за преустановяване на влизането на наемници, за възобновяване на мира, приключи Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР