София. Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на

...
София. Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на
Коментари Харесай

ЕСО постави официално начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас

София. Електроенергийният систематичен оператор сложи публично начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на ЕСО . Със старта на строителството на вътрешен електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас Електроенергийният систематичен оператор уверено продължава реализацията на петте плана от общ европейски интерес, които сдружението реализира в границите на Регламент 347/2013 за развиване на трансевропейската енергийна инфраструктура.
Електропроводът е с дължина 150 километра и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Той е част от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България.
Въздушната линия е част от Група планове „ България – Гърция “, които са от общ интерес, според Регламент 347/2013. Проектът е от основно значение за реализацията на предпочитания електроенергиен кулоар “Север – Юг ” и за създаване на трансевропейската енергийна инфраструктура.
Електропроводът е от общосистемно значение за Република България и покачва сигурността на работа на преносната система.
За реализиране на вложенията е привлечено финансиране от европейския „ Механизъм за свързване на Европа “ в размер на 60 млн. лв. за създаване на новия вътрешен електропровод 400 kV сред п/ст Марица Изток и п/ст Бургас.
Трасето на новата ВЛ 400 kV минава през територията на осем общини Гълъбово, Тополовград, Тунджа, Елхово, Стралджа, Карнобат, Камено и Бургас.
На церемонията за формалния старт на строителството на новия вътрешен електропровод 400 kV сред Марица Изток и Бургас участваха представители на Изпълнителната организация „ Иновации и мрежи “ към Европейската комисия, народни представители от района, членове на Комисията за енергийно и водно контролиране, управлението на ЕСО, регионалният шеф на Ямбол Димитър Иванов и представители на локалната власт.
Преди формалния старт на построяването на електропровода представителите на Европейската комисия посетиха подстанция „ Бургас “, с цел да се срещнат с напредъка на строителството на оборудванията за присъединение на вътрешен електропровод 400 kV сред Добруджа и Бургас. Неговото начало беше сложено през месец ноември 2018 година в наличието на представителите от Изпълнителната организация „ Иновации и мрежи “ към Европейската комисия и Министерството на енергетиката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР