София. Експо Моите пари“ 2018 ще посрещне своите най-млади посетители

...
София. Експо Моите пари“ 2018 ще посрещне своите най-млади посетители
Коментари Харесай

Финансовата грамотност на децата е сред водещите акценти на Експо „Моите пари“ 2018

София. Експо „ Моите пари “ 2018 ще посрещне своите най-млади гости със особено готова финансова работилница, съобразена с тяхната възраст, потребности и ползи. Това оповестиха от пресцентъра на Експо „ Моите пари “ . Ще бъде прегледан един от най-важните въпроси, свързани с построяването на финансова просветеност у децата - по какъв начин да финансираме покупките си. Чрез симулационна игра ще се изследват резултатите от другите решения и каква е значителната разлика сред покупката посредством икономисване и покупката на заем.
В тазгодишното издание на Експо „ Моите пари “ акцентът ще бъде подложен върху превръщането на теорията в устойчиви поведенчески модели. По думите на Росица Вартоник, изпълнителен шеф и създател на Фондация “Инициатива за финансова просветеност ” и индивидът, който седи зад реализирането на финансовата работилница, това е от основополагащо значение, защото в доста случаи за децата знанията за персоналните финанси остават чиста доктрина и, в случай че не се трансфорат в държание, не носят никаква изгода. „ Знаем, че би трябвало да си водим бюджет, да спестяваме и влагаме, само че не го вършим “, добавя тя.
Чрез симулационната игра децата ще имат опция да преминат през целия развой на покупка и обезпечаване на финансирането ѝ. Проигравайки една действителна обстановка, те ще могат сами да доближат до извода каква е цената на извоюваните пари. „ Обяснението на задачата евентуално звучи комплицирано и всеки би се позачудил по какъв начин това ще се разбере от дребните деца. В реалност е доста занимателна отборна игра, децата играят разнообразни функции в тимове, заработват парите си с труд, пазарят, заплащат вноски “, изяснява Росица Вартоник. Тя добавя, че посредством тази игра децата ще имат опция да преминат през целия развой на покупка и обезпечаване на финансирането ѝ. Проигравайки една действителна обстановка, те ще могат сами да доближат до извода каква е цената на извоюваните пари.
Другият водещ акцент в подготовката на финансовата работилница е, че към развиването на финансова просветеност у децата би трябвало да се подхожда сложно, т.е. – тези познания и умения да се развиват дружно с други компетентности, като прочувствената просветеност, работата в екип, сериозното мислене, насочено към решение на проблеми, инициативността, адаптивността и други.
Един от въпросите, които тормозят родителите, е дали информацията за персоналните финанси ще бъде елементарно възприета от децата. Росица Вартоник изяснява, че това става елементарно, когато информацията се „ пречупи “ през практическото, през нормалните житейски обстановки, с които всеки се сблъсква всекидневно.
Според Световния стопански конгрес финансовата просветеност е измежду шестте съществени компетентности на XXI век, заради което е от основно значение децата да познават главните правила на персоналното финансово обмисляне, с цел да са способни да финансират сами задачите си. „ Не е съответно да се разчита, че децата внезапно на 13-14 години ще станат финансово грамотни – построяването на солидни привички за ръководство на парите стартира от ранна детска възраст “, разяснява Росица Вартоник. Тя добавя, че актуалните деца порастват в среда на мощен напън за ползване и е изключително значимо задоволително рано да научат цената на парите.
„ Не по-малко значимо е по какъв начин информацията стига до децата – сами може да си визиите каква би била тяхната реакция, в случай че това става посредством нормалните скучни уроци. Вместо това ние им предлагаме от „ слушатели “ да се трансфорат в дейни участници в процеса, в негови основатели “, изяснява тя. Съпричастността е детайлът, който оказва помощ в процеса на игра да се изградят привички и наученото да се трансформира в държание. Това е най-ефективният метод знанията да не останат в областта на теоретичните знания, които елементарно се не помнят, а да се трансформират в трайни поведенчески настройки.
Финансовата просветеност на децата е измежду водещите акценти в програмата на Експо „ Моите пари “ 2018, което ще се организира на 27 и 28 октомври в Интерпред в град София, със свободен вход и под наслов „ Разкодирай твоите финанси “. Медийни сътрудници, избрали да поддържат идеята и задачите на финансовия портал MoitePari.bg, са „ Фокус “, economic.bg, b2b Media, InsMarket, Expert.bg, списание Enterprise, Business Club, списание HiComm, projecta.bg, Mail.bg и lex.bg.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР