София. Екосистемите в земите с рядка растителност са в добро

...
София. Екосистемите в земите с рядка растителност са в добро
Коментари Харесай

Екосистемите в земите с рядка растителност са в добро състояние, сочат резултатите от приключил проект

София. Екосистемите в земите с рядка растителност са в положително положение. Констатацията е направена след привършване на план „ Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Проектът е изпълнен от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания – Българска академия на науките по Програмa BG03 Биологично многообразие и екосистеми посредством Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 година с Програмен оператор Министерство на околната среда и водите. Целите реализирани от реализацията на плана са прецизиране на разпространяването на местообитанията, отнасящи се към екосистеми в земи с рядка растителност отвън предпазените зони от мрежата Натура 2000.
Преобладаващата част от териториите, заети от земи с рядка растителност са оценени с бал 2 и 3 във връзка с опциите за даване на услуги. Оценките отразяват действително потенциала на този вид екосистеми, поради съвкупността от характерни характерности във връзка с биотично многообразие, абиотични фактори, разпространяване в България и капацитет за прилагане.
Териториите на Черноморското крайбрежие са с по-голяма стойност и капацитет като места, предлагащи условия за туризъм в комбиниране тук-там с достъп до обекти на културно-историческото и археологическото завещание. Предлагат опция за образование, научни проучвания и съхраняват характерно биоразнообразие.
Скалните и сипейните местообитания навътре в страната до момента са били главно употребявани за научни изследвания в региона на биологичното многообразие, само че несъмнено имат капацитет като ландшафтни обекти с естетическа стойност, изключително по-достъпните от тях, намиращи се наоколо до обитаеми места, туристически обекти и направления.
Резултатите от осъществяването на плана могат да се употребяват от общинските и регионалните административни структури, туристически организации, структурите на Министерство на околната среда и водите, учебни заведения, Неправителствени организации и заинтригувани страни при обмисляне на действия в региона на природосъобразния туризъм и рекреация, образованието и разпространение на естествени забележителности. Създадената база данни, пластове в Географска информационна система и карти дават по комфортен метод опция за потребление на резултатите от плана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР