София. Една година след пандемията, здравната ни система не е

...
София. Една година след пандемията, здравната ни система не е
Коментари Харесай

Проф. д-р Жени Стайкова, дмн: Повече лекари и по-малко политика в здравеопазването, защото то е надпартийно

София. Една година след пандемията, здравната ни система не е в забележително положени, медиците се задъхват, защото няма задоволително фрагменти. Това сподели проф. доктор Жени Стайкова, лекар на медицинските науки, учител в Медицинския университет в София, някогашен шеф на Националния център по публично здраве и разбори за предаването “Софийска естрада ” на Радио “Фокус ” . Проф. доктор Жени Стайкова напомни, че казусът с медицинските фрагменти у нас не е от през вчерашния ден, само че в този момент по време на пандемията се е обострил извънредно доста. Според нея измежду аргументите за приключването на медицински фрагменти на открито е незадоволителното възнаграждение, незадоволителните законодателни благоприятни условия за бърза специализация. Не на последно място е и неналичието на договорни връзки за работа сред страната и завършващите лекари, медицински сестри или експерти по здравни грижи. “Няма договореност, с която те най-малко 5-6 година да останат в България за специализация. ”
Проф. Стайкова разяснява, че взимането на еднолични решения от премиера за ръководството на рецесията от коронавирус пандемията е довело до отваряне и затваряне на бизнеса, до лашкане в едната или другата посока. “Всъщност рецесията си я ръководи министър председателят, той си е привикнал да си командва и да се разпорежда. Невинаги медицинските показания бяха в унисон с ръководството на рецесията. ” Тя, обаче, обърна внимание на самоотвержената работа на медиците в тези условия, които все пак намират и сили, и благоприятни условия, с цел да създадат всичко, което зависи от тях. “Единственото, с което по принцип можем да се похвалим, е по-краткият период за целенасочени и профилирани прегледи, както и образна диагностика. При нас по-бързо се случват нещата. Но от позиция на това, че съвсем няма никаква профилактика и предварителна защита се усилват случаите, от които най-вече се умира, най-вече боледуват, най-вече се инвалидизират хората. ” Проф. доктор Жени Стайкова обърна внимание, че страната ни е водеща по инсулти, инфаркти, диабетът, онкологични, здравни и други болести, които са довели и до високата смъртност в България от КОВИД, тъй като тъкмо тези хора са по-рисков контингент. По думите й е нужна съответна профилактика и предварителна защита, което е държавна политика, има такава стратегия още 2013-2014 година, само че не се извършва по метода, по който би трябвало. “По тази причина и Българска социалистическа партия преди всичко в направление “Здравеопазване ”, в случай че има опцията да ръководи, би премахнала комерсиалните сдружения за лечебните заведения, тъй като в действителност здравето не е стока. ”
Според специалиста също по този начин не е съответно остойностяването на труда на лекарите, както и злоупотребата с клинични пътеки. Освен това здравноосигурителната каса сега е монополист, би било добре, в случай че има различни здравноосигурителни каси, счита проф.д-р Жени Стайкова.
Тя разяснява още, че имунизацията в България извънредно се бави, само че все пак би трябвало да се направи максимумът, тъй че до края на лятото да осъществим задачите за висок % имунизирани и да бъдем по-спокойни през есенно-зимния сезон.
По мотив идния Световен ден на здравето и празника на Медицинския университет в София – 7 април, проф. доктор Жени Стайкова поздрави всички български медици и пожела повече лекари и по-малко политика в системата, тъй като здравето е надпартийно.

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР