София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат

...
София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат
Коментари Харесай

В София въздухът е най-мръсен в района на бул.Цариградско шосе

София е застрашена от европейски наказания, в случай че не се подхващат ограничения против замърсяването на въздуха, съобщи проф. Иван Недков от Института по електроника към Българска академия на науките пред БНР.

"Най-сериозно е нечист въздухът в региона на бул. "Цариградско шосе ", към "Орлов мост " и Софийския университет. Изводите бяха направени по време на 17-ата национална среща в региона на опазването на здравето, която се организира през уикенда в "Албена ". София е един многомилионен град и той носи всички естествени замърсявания, които са присъщи за такива огромни градове. Ние работим по един план, който е финансиран от Фонд "Научни проучвания " за проучване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива проучвания ", изясни проф. Недков.

Той посочи,че това са по този начин наречените „ лидари “, в действителност оптически радар.

"2016 година Столична община реши да се възползва от нашите благоприятни условия и направихме едно пилотно проучване за замърсяване на атмосферата в региона на квартал "Младост ". Течеше ремонт на "Цариградско шосе " и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прахуляк над квартал "Младост " се усилват. Единият от огромните източници е трафикът, само че при него частиците са в ниските пластове на атмосферата и в случай че се мият постоянно улиците, такова замърсяване би могло да бъде мощно лимитирано. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не приказваме за горенето на гуми във "Филиповци ". Това са към този момент рискови замърсявания “, изясни ескертът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР