София е свила приходите от нощувки със 79 млн. лв.

...
София е свила приходите от нощувки със 79 млн. лв.
Коментари Харесай

Приходите от нощувки в София спаднаха със 79 млн.лева

София е свила приходите от нощувки със 79 млн. лева за първите девет месеца на 2020 година в съпоставяне със същия интервал предходната година. Това сочи отчет " Икономическите резултати от COVID-19 и капацитетът за напредък на София " на Института за пазарна стопанска система по поръчка на по поръчка на Столичната организация за вложения.

От него излиза наяве, че спад в приходите от нощувки има през всички месеци на годината, изключвайки предкризисните януари и февруари. Най-значителен е спадът през май с 14,5 млн. лева по-малко по отношение на същия интервал на миналата година, а през останалите месеци спадът е с по 8-10 млн. лева

В отчета се показва, че второто тримесечие на годината е интервал на съвсем цялостно преустановяване на самолетните пътувания в цяла Европа и летище София не прави изключение. В месеца на най-тежки ограничавания спадът в пасажерите, минали през аерогарата е с 94% по отношение на предходната година – до едвам 34 хиляди души. В интервала след май се следи последователно възобновяване на пътникопотока, само че даже и през летните месеци броят на обслужените пасажери е с 50-60% по-нисък от същия интервал на 2019 година.

На базата на данните за октомври и ноември се прави умозаключение, че са налице всички условия през зимата на 2020 година да чакаме нов спад – изключително поради въвеждането на нови ограничавания в доста европейски страни, включително в България. Също по този начин се споделя още, че в по-общ проект възобновяване на туристическата активност в София евентуално ще отнеме най-малко няколко години.

От отчета излиза наяве, че даже в условия на пандемия и невиждана рецесия пазарът на труда в София се потвърждава като еластичен и резистентен на външни шокове.

" По данни на Агенция по заетостта сред началото на февруари и края на ноември 2020 година в София са регистрирани общо 42 хиляди нови безработни, а постъпилите на работа за същия интервал са 24 хиляди при сбор на наетите лица през 2019 година от над 750 хиляди. Почти всички изгубени работни места са в интервала на изключителното състояние (13 март – 13 май 2020 г.), когато в страната са въведени най-строгите ограничаващи ограничения. След пролетта на 2020 година се следи спад в броя на безработните ", се показва в документа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР