София e сред 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в

...
София e сред 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в
Коментари Харесай

Кога е най-изгодният момент за закупуване на имот

София e измежду 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в света. Столицата ни се подрежда на 18 място измежду 150 града по растеж в цените на парцелите в интернационалния отчет на консултантска компания, осведоми NOVA .

Оказва се, че новостроящите се здания в София на топ локация са измежду най-предпочитаните и се продават за по-малко от месец.

Каква е действителната цена на това жилище и какъв брой ще коства през идващите месеци?

„ През 2018 година отчитаме растеж от към 7% на клиентите, търсещи да закупят жилища – действителните подписани покупко-продажби са към 10 % за първите месеци на година по отношение на първите на м.г.”, изяснява брокерът Юлияна Шехерова.

В България към този момент има над 1,2 милиона необитаеми жилища

Разрешенията за градеж на здания за първите три месеца на годината са с 6% повече от м.г., само че по-малко от предходното тримесечие. Най-много, предстоящо, са издадени в София, Пловдив, Варна и Бургас.

В един от най-търсените южни квартали на София, тристаен апартамент (86 кв.м), който е след повсеместен ремонт, се продава на цена от 127 хиляди евро.

В момента цените за квадратен метър в София варират сред 635 евро и 1424 евро,

а повече от половината от покупко-продажбите са за над 70 хил евро.

Бум при парцелите в София

Ще спрат ли руснаците да купуват парцели у нас

Балон на парцелите и други скрити рецесии в България

Въпреки огромното търсене обаче, част от парцелите стоят празни. Близо милион и 200 хиляди жилища у нас са необитаеми, а единствено в София така наречен „ тъмни прозорци” са 24%.

В същото време, повече от половината жилища през последната година са купени с заем. Ръстът при новоотпуснатите ипотечни заеми минава 10%. А лихвите към момента са атрактивни – приблизително сред 3,3% и 3,5%.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР