София е първенец както в абсолютни стойности с усвоени общо

...
София е първенец както в абсолютни стойности с усвоени общо
Коментари Харесай

ИПИ: Общините са използвали 10.7 млрд. лв. от оперативните програми

София е отличник както в безспорни стойности с усвоени общо 3.6 милиарда лева (основно планове, свързани с метрото), по този начин и по отношение на популацията - с над 2.7 хиляди лева на човек.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Надеждата тунел под Шипка

Регионът към Габрово към момента е без бърза връзка с Южна България и София и това продължава да тежи
30 юни 2018
Строежът на газовата връзка с Гърция стартира на хартия, на процедура - не

Проектната компания ще бъде включена като бенефициент по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
29 юни 2018
Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса

" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват
4 юни 2018
Европейският бюджет

Какво да чака България от структурните фондове

България получава с до 8% нарастване на средствата по кохезионните фондове за интервала 2021-2027 година
1 юни 2018 Българските общини са употребявали 10.7 милиарда лева от оперативните стратегии на Европейски Съюз от влизането на страната в съюза. Спрямо популацията локалната власт е получила по 1.5 хиляди лева на човек. За съпоставяне, година по-рано общата сума беше близо 8.8 милиарда лева или 1.2 хиляди лева на човек. Това демонстрират данните на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) към средата на юни тази година.

Според сметките на специалистите най-вече средства са изплатени в общините Созопол и Костинброд (само те записват над 5 хиляди лева на човек), а измежду областите като цяло водят Габрово и София (над 2.5 хиляди лева на човек). Очаквано, най-скъпи са плановете, свързани с инфраструктурата - автомагистрали, пътища, градски превоз, като тук огромното перо е софийското метро.

Големите пари

Созопол и Костинброд са общините, получили най-големи суми от европейските средства по отношение на популацията от влизането на България в Европейски Съюз. Костинброд евентуално се класира частично заради близостта си до столицата и съществуването на голям брой индустриални бази. Созопол пък усвоява огромна част от средствата преди 2014 година, като тази година отбелязва един от най-малките нараствания на употребяваните средства (заедно с Несебър и Приморско).

Ако погледнем към областите като цяло пък водачи са столицата и Габрово. София е отличник както в безспорни стойности с усвоени общо 3.6 милиарда лева (основно планове, свързани с метрото), по този начин и по отношение на популацията - с над 2.7 хиляди лева на човек. Габрово следва столицата по петите с малко над 2.6 хиляди лева на чобек.

Къде какво се финансира

Държавните и общинските структури и предприятия са най-големите бенефициенти измежду регионалните планове, демонстрира отчет на ИПИ от май. Столичното метро, или " Метрополитен " ЕАД, е усвоило 321 млн. лева (от общо 936 млн. по проекта), следвано от 190 млн. лева (от общо 739 млн.) за двата лота от автомагистрала " Струма " и тунела " Железница " в област Благоевград.

Враца, Добрич и Плевен водят във връзка с планове за водни цикли, до момента в който в Пловдив и Видин най-големите планове от новия програмен интервал са за създаване на пречиствателни станции за отпадъчни води.

Проектите за възстановяване на градската среда пък са изключително известни в Бургас, Варна и Велико Търново. Тук специалистите показват, че сходни усъвършенствания са значими, само че " не водят до директни стопански резултати и доближаване на регионите, а в това време лишават забележителна част от времето и ресурсите на общините ", визирайки построените градинки, паркове и монументи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР