София е осъдена по редица дела да плати десетки левове

...
София е осъдена по редица дела да плати десетки левове
Коментари Харесай

София плаща десетки хиляди по дела за травми от разбити тротоари

София е наказана по редица каузи да заплати десетки левове компенсации на хора, потърпевши поради безобразните столични тротоари. Това се вижда от онлайн регистъра на правосъдните решения.

Така да вземем за пример общината би трябвало да заплати 30 хиляди лева неимуществени вреди дружно с лихвите, 5616 лева за лечение и към 3000 лева за разходи по делото на Е.Й.М., която се спънала на повдигната тротоарна плоча на бул. " Христо Ботев ". Инцидентът станат през февруари 2019 година Жената вървяла по тротоара в региона на площад " Македония ", когато кракът ѝ вдлъбнат в преносима плочка, тя паднала и си счупила дясната раменна кост, споделя правосъдното решение. След удара Е.М. е била в потрес, плачела, носът й кървял.

Близките на дамата я завели в " Пирогов ". Там било открито, че главата на раменната й става е раздробена и трябва да се подмени с изкуствена. Жената били оперирана. Възстановяването й траяло към 8 месеца, като половината от тях тя имала потребност от непрекъсната помощ за всекидневните си действия, в това число и за тоалет. Лекарите предвиждат, че придвижването на ръката на Е.М. в никакъв случай няма да бъде възобновено изцяло.

Служител в копирния център, пред който става случая, свидетелства, че плочките на тротоара пред магазина са криви и издадени нагоре и постоянно се случвало пешеходците да се спънат и паднат. През януари 2019 година същият очевидец сигнализирал Инспектората на общината за тови проблем. В сигнала си той описва как един пешеходците оставил локва кръв след себе си. От инспектората обаче не реагирали.

Е.М. е пенсионирана учителка, която всеки ден върви да оказва помощ с грижите за внучето си, което страда от детска церебрална парализа.

Общината оспорва, че дамата е счупила ръката си поради плочките. Съдия Евгени Георгиев отговоря в решението: " Не е правдоподобно 72-годишна някогашна учителка да е счупила главата на раменната си кост и да е изкълчила раменна си става, а по-късно, до момента в който се е стичала кръв от разбития й нос и изпитвайки доста мощни болки, тя да се е преместила от мястото, където е получила уврежданията, на тротоара пред копирния център. Напълно правдоподобно за София обаче, е тя да се е спънала пред копирния център в повдигната тротоарна плоча . " Съдията добавя, че това се подкрепя и от доказателствата по делото.

Съдът изяснява, че общината е позволила да има повдигнати плочки, на които да се спъват пешеходците. Според съдията справедливото обезщетение за болките и страданията на дамата е 45 хиляди лева Тя обаче търси единствено 30 хиляди лева и толкоз са й присъдени.

По друго дело София е наказана да заплати 35 хиляди лева за неимуществени вреди и 2099 лева имуществени вреди на Ц.Б.М., която през юли 2017 година е паднала в дупка на централната столична улица " Георг Вашингтон ". За сметка на общината и по това дело остават разноските - над 4500 лева

Съдия Екатерина Стоева прима за открито, че 62-годишната жена вървяла по тротоара, когато кракът й пропаднал в дупка, формирана от счупени плочи, разкрити тухли и стърчащ асфалт. Тя изгубила равновесие и паднала. Ударила главата и лявата си ръка. Наложило се да бъде оперирана, сложили й метална плака и 7 винта. Те ще бъдат извадени с нова интервенция. Експретизата, както и показанията на очевидците сочат, че настилката на този сектор от тротоара е смесена от тухли и асфалт, само че с нарушена целокупност и мощно компрометирана. На места лисва асфалтово покритие и са се образували дълбоки дупки, изпълнени с тухли, които не са компактно подредени.

Общините са длъжни да поддържат улиците, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, написа в решението си съдът. И установи, че и по време на делото същият тротоар е все по този начин в насипно положение .

" Лекс "  наскоро описа и за друго дело по Закона за отговорностите и договорите, в което общината е наказана да плати 12 000 лева на 70-годишна пенсионерка, която паднала и си счупила ръцете на централна столична улица. Инцидентът станал на 23 май м. г. на ул. " Уилям Гладстон ". Следобед дамата вървяла по тротоара с щерка си и се спънала в настилката от разрушени, изчезнали и разкривени плочки. При рухването счупила и двете си ръце, а лицето ѝ било в кръв. След това била откарана в болница, където ръцете ѝ били гипсирани и в продължение на месец имала потребност от помощ, с цел да се обслужва.

Съдия Радост Бошнакова написа, че общината  " не откри в процеса на доказване да са подхванати дейности по обезопасяване на развалените тротоарни плочки на пътното платно на ул. " Уилям Гладстон ", а и не го твърди ". Магистратът показва още, че след като разрушените и разместени плочки не са били обезопасени, това е създавало действителна заплаха за напредването на пешеходците. Общината е нарушила закона, като е бездействала, приема съдът.

И трите решения не са окончателни и общината може да ги обжалва пред апелативния съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР