София е на второ място в Европа по ръст на

...
София е на второ място в Европа по ръст на
Коментари Харесай

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители

София е на второ място в Европа по растеж на задграничните гости, пренощували в града през 2017, спрямо миналата година. Това сочат резултатите от Глобалния показател на най-посещаваните градове на Mastercard, оповестиха от компанията. С 15.2% растеж по отношение на 2016 година столицата на България се подрежда незабавно след Истанбул (16.8%) и пред някои от най-популярните туристически дестинации като Лисабон (14.6%), Париж (13.1%), Мюнхен (12.9%) и Варшава (12.3%).

По отношение на задграничните гости, пренощували в града за интервала 2009 – 2017, София е на пето място в Европа. С 9.0% средногодишен растеж столицата на България се подрежда незабавно след Букурещ (10.3%), Лисабон (10.6%), Минск (10.0%) и Санта-Круз-де-ла-Палма (9.3%).

През последното десетилетие Глобалният показател на най-посещаваните градове на Mastercard показва значими данни за пътуванията в разнообразни точки на света. През 2017 година най-предпочитаните дестинации са Бангкок, Лондон и Париж, което акцентира смисъла на стабилната инфраструктура, предлагането на благоприятни условия за бизнес и за развлечения и не на последно място – наличието на мощна локална просвета.

Тази година Глобалният показател на най-посещаваните градове на Mastercard добави към огромното изследване още 30 дестинации като по този метод се трансформира в доста повече от влиятелна ранглиста на 162-ата най-предпочитани от пътуващите градове. Въз основа на размера гости и техните разноски за календарната 2017 година задълбоченият разбор показва и прогноза за напредък през 2018 година, основни данни за най-бързо разрастващите се дестинации и по-задълбочено схващане за това за какво хората пътуват, какъв брой и какви разноски вършат в другите страни.

Бангкок още веднъж оглавява класацията на 10-те града – топ дестинации

С към 20 милиона интернационалните гости, пренощували в града, Бангкок оглавява класацията и през 2017 година с продължаваща постоянна прогноза за напредък от 9.6% за 2018. Средният престой на задграничните гости в града е 4.7 дни, а среднодневният им разход - 173 щатски $.

Не всички дестинации обаче са равнопоставени, що се отнася до направените разноски от задграничните гости по време на престоя им. Дубай продължава да е преди всичко в класацията, основана на среднодневен разход, изработен от клиент на града, със сумата от 537 щатски $. В тази ранглиста с изключение на предстоящите дестинации за първи път се появяват Мака, Саудитска Арабия (второ място), Палма де Майорка, Испания и Пукет, Тайланд. Истанбул, който е измежду най-посещаваните градове, е с най-нисък индикатор от 108 щатски $.

“Международните пътувания са освен от основно значение за икономическото развиване на градовете, само че и обогатяват живота и на локалните поданици, и на туристите. Много се радваме да забележим, че София продължава да се изкачва в класацията на Глобалния показател на най-посещаваните градове на Mastercard, и от трето място предходната година, към този момент е на втора позиция по годишен растеж на туристите ", разяснява Ваня Манова, районен управител за България и Македония, Mastercard. "Mastercard работи в тясно съдействие с доста от градовете в челната ранглиста, предоставяйки данни и софтуерни решения за възстановяване на градската среда и основаване на повече улеснения както за туристите, по този начин и за локалното население. "

Най-предпочитаните туристически дестинации за българите са Гърция (49,5%), Италия (28%) и Турция (27%)

През 2018 година 58% от картодържателите в България възнамеряват да посетят чужбина, което бележи растеж спрямо 2017 година (55%), демонстрират данните от изследването на Mastercard MasterIndex 2018.

55% от българските картодържатели пътуват за отмора, 15% по работа и 10% за посещаване на родственици.

Повече от 2/3 от българските консуматори или 66% смятат, че картовите разплащания в чужбина са безвредни.

Когато пътуват в чужбина, българските картодържатели заплащат с карта най-вече за настаняване (69%) и извършване на покупки (68%) като потребителите употребяват кредитна карта най-вече за нощувки, а дебитната за покупки в магазини. Храната и напитките в заведенията за хранене също се заплащат най-вече с кредитна карта (43%), до момента в който дебитната карта е желан разплащателен способ за занимания (31%) – входове за музеи, клубове, увеселителни паркове и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР