София е на трето място в света по замърсяване на

...
София е на трето място в света по замърсяване на
Коментари Харесай

Софиянци дишат опасен за здравето въздух

София е на трето място в света по замърсяване на въздуха, сочат международните организации за премерване на чистотата на въздуха. Според Европейската организация по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е действително рисков за човешкото здраве.
По данни на Агенцията даже и през днешния ден, когато има вятър и мъглата от фини прахови частици се разсея, въздухът остава рисков за здравето на столичани. Най-голямо замърсяване на въздуха се случва нощем, като пикът му е бил в неделя против понеделник, сочат данните. Това значи, че в действителност битовото отопление е виновникът за рисковия въздух в столицата, както заяви по-рано през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова.
Ситуацията е идентична за събота, неделя, понеделник и вторник, когато въздухът още веднъж е бил с превишени стойности, които са рискови за здравето. От Агенцията означават, че регионите с токсичен въздух са Павлово и Хиподрума.
Европейската организация по околна среда на Еврокомисията употребява държавните станции за премерване на въздуха, които са няколко в София. Това значи, че и държавните и общински управляващи би трябвало да са наясно с нормите на превишение на праховите частици. В битката със запрашаването и рисковия въздух управлението на Столична община вкара безвъзмездни буферни паркинги.
От Европейската организация по околна среда окачествяват въздуха в столицата като „ доста вреден “, като показателят на замърсяване е обагрен в тъмнолилаво – най-високата степен на замърсяване.
Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан са с малко надвишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията столицата ни „ завоюва “ за първи път.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР