София е един от красивите български градове, но вместо красотата

...
София е един от красивите български градове, но вместо красотата
Коментари Харесай

Безобразие! Кич и шарения заляха София

София е един от красивите български градове, само че вместо хубостта й да бъде грижливо подчертавана, редовно се задушава! Столицата погрознява от безумен привкус на кич и пъстрота, които заливат центъра. Софиянци като че ли са привикнали с чувството за несъразмерни атракции по улиците, само че чужденците сигурно леко се стъписват! Те първо се впечатляват от храм-паметника „ Св. Александър Невски”, минават по жълтите павета, притаяват мирис по остарялата архитектура и Народния спектакъл, след което възхищението им получава гласовит шамар от всевъзможни рекламни послания, решени в напълно несъответстващи цветови комбинации.

Абсурдно е в центъра на една европейска столица да „ блести” битак от разнородни артикули, греещи на всяка фасада, витрина, тротоар, чадър, маса, ледник, че даже и кошче за отпадък. Голи бебенца приканват да се тъпчеш с кренвирши, бирата извира като от вулкан на всички места, а газираните питиета основават чувството, че са наложителни и най-полезни на света?! И тук проблем напълно не са глупавите послания или зле измислените маркетинг тактики, колкото тяхното количество и систематизиране. На процедура те са на всички места!
И с изключение на грозна, цялата тази рекламна активност не дава отговор нито на стандарти, нито на правилник! Истината е, че в множеството случаи е въпрос на сделка сред фирмите и търговците на правилото – купуваме ти фризерите, слагай ги където си поискаш, единствено да се вижда марката. По същата причина няма празно място и на витрините на магазините, фасадите на постройките, а също и на самите улици – там или виждаме

крем срещу целулит, или кюфтета на скара, или чорапи

Засега с много плахи старания Столичната община прави опит да вкара в някакъв правилник външната реклама и преместваемите обекти (същите тези фризери и чадъри, скупчени по тротоарите). А ние си седим все по този начин с вяра за смяна, която е прочут рефрен още от времето преди измененията.
На фона на безбройните

общински проблеми, които с години зеят като дупки на автомагистрала

в този случай общината въпреки всичко поставя някакви старания, с цел да усъвършенства градската среда. За тези промени обаче, напълно не се знае задоволително. И,разбира се, те не срещат поддръжка от търговците, които не желаят да освободят даже и минимална част от тротоарите – по този начин, че те да се употребяват по предопределение, нито пък да вкарат хармония на витрините – да вземем за пример бебетата с кренвиршите и тъпчещи дънери да изчезнат и фасадите на постройките.

Кислород вместо реклами!

В случай че подготвяните промени влязат в действие, то София ще стартира още веднъж да диша свободно, в случай че приемем метафорично, че в този момент е неотложно на поддържащи системи. Ще има по-малко реклами по витрините и постройките, ще се разредят чадърите, масите, столовете и рекламни табла по тротоарите, изключително в централната част на столицата. Част от предложенията са още и нови и по-конкретни правила за слагане на преместваеми обекти, рекламни и осведомителни детайли. А също и по-детайлни условия за разположение и размер, на които всеки един подобен детайл би трябвало да дава отговор в другите зони на столицата. Предвидено е да се вкара и по-голямо разстояние сред билбордовете, а тези с видео и мигащи светлини ще се регламентират по този начин, че да не основават заплаха за водачите.
И като всяко положително желание – и това не звучи по никакъв начин зле, остава и да бъде осъществено, което у нас се случва доста, доста мъчно.









Подготви: Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР