София е домакин и организатор на първия образователен проект за

...
София е домакин и организатор на първия образователен проект за
Коментари Харесай

Български хореограф, работил с Пласидо Доминго, си дойде за танцов проект

София е хазаин и уредник на първия учебен план за млади български хореографи – „ Хелиос”. В продължение на 10 дни те репетираха в Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “, където на следващия ден ще показват пробните си произведения. Техен началник е световноизвестният български хореограф Владимир Ангелов.

Още като студент Влад Ангелов отпътува за Америка, където учи „ Танцова режисура”. Началото е мъчно, само че той има вяра в фантазиите си. „ Кацнах на летището с един дребен куфар с облекла, имах към стотина $ в джоба и знаех 4 или 5 британски думи. Тоест това беше началото, което беше общо взето от нула”, напомня си той пред Нова телевизия.

Завършва магистратура в университета във Вашингтон, след което ориста го среща с великият тенор Пласидо Доминго. Запознава ги общ другар – танцов критик.

„ Първата му реакция беше – „ О, България? Има доста, доста положителни оперни артисти в България!”, на което танцовият критик сподели: „ Хореографите също не са зле”- с малко подигравка и жлъч. Но това беше задоволително за Доминго, с цел да каже: „ Хммм, може би би трябвало да опитаме нещо! И в границите на три минути ние станахме колаборатори. Ние започнахме да работим дружно в един доста къс интервал от време и едно доста малко запознанство”, описа Ангелов.

Владимир Ангелов се завърна в България, с цел да съобщи своя опит на млади български хореографи, които станаха част от първото издание на креативна лаборатория „ Хелиос “.

„ Това не е театър, което ще представим на следващия ден, а по-скоро отворена или открита подготовка, където хореографите имат опция да споделят движенчески хрумвания, с които те опитват и публиката ще види, не гостната стая на танца, а по-скоро кухнята на танца.Моята цел и моето предпочитание и в действителност моята пристрастеност, от сърце искам да оказа помощ на българските млади хореографи да създадем една нова генерация на хореографи на 21-ви век, които да завоюват доверието на интернационалната публика”, показа хореографът.

На опитът на младите гении от „ Хелиос” можете да се насладите гратис в Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР