София. Драматично-музикалният спектакъл Аспарух – битката за Онгъла“ ще бъде

...
София. Драматично-музикалният спектакъл Аспарух – битката за Онгъла“ ще бъде
Коментари Харесай

Драматично-музикалният спектакъл „Аспарух – битката за Онгъла“ ще бъде представен в София на 4 май

София. Драматично-музикалният театър „ Аспарух – борбата за Онгъла “ ще бъде показан в София на 4 май. Това оповестиха от Група " Епизод " . Спектакълът съдържа всички познати детайли на класическата оперета, с тази специфичност, че аранжиментите на песните са в рок вид. Действието се развива през 680 година в местноста Онгъла в делтата на река Дунав. Сблъскват се армиите на Източната римска империя, позната като Византия, и тази на българите. Изведени са облиците на император Константин, кан Аспарух, византийския военачалник Фока, щерка му Ирина и българския нравствен сановник Енох.
Най-характерната специфичност на спектакъла е фактът, че артистите, които извършват тези функции, по едно и също време с това изпяват и изсвирват музикалните партии.
Участват:
Император Константин Погонат – Станислав Пандин
Генерал Фока – Христо Гьошарков
Ирина - Мария Дойчинова (Вероника Георгиева)
Кан Аспарух – Симеон Ангелов
Колобър Енох – Симеон Христов
Диригент – Васил Бележков
Балет „ Пантерките “ с хореограф Людмила Рударска
Драматургията и музиката са на Симеон Христов
Художник – Ралица Христова
Режисьор - Станислав Стрински
Групата предлага спектакълът да се показва и пред възпитаници, като образователно пособие по история на България. В драматизацията са залегнали новите научни данни от нашето далечно минало, които Българска академия на науките сега залага в просветителната ни система. Като да вземем за пример обстоятелствата за остарялата вяра на българите, религията на „ звездобройците “, което дава пояснение за основания от българите античен безоблачен календар, за положителните съюзни връзки на императорите Констанс и Ираклий с кановете от рода Дуло.
Премиерата на спектакъла е на 4 май в София, на 5 май във Варна и на 18 май на крепостта " Туида " в Сливен.
По време на министър председателите и на всичките бъдещи представления рок театъра „ Аспарух – борбата за Онгъла “ ще бъде подхваната дарителска акция по отношение на построяването на мемориален комплекс на кан Кубрат и петимата му синове, ситуиран върху гроба на кан Кубрат, който се намира до село Мала Перешчепина, Украйна. Желаещите да станат донори ще могат преди и след спектакъла да си закупят дарителски ваучър с воден знак и следващ номер.
Целият екип на спектакъла си е сложил задачата в границите на три години да събере забележителна част от сумата, нужна за построяването на мемориалния комплекс. Комплексът ще включва: монумент на мястото на гроба, 8 метров паметник изобразяващ Кан Кубрат на кон и петимата му сина, хотел-ресторант, арка на входа, място за отдих и развлечения, паркинг.
На мястото към този момент е ситуирана паметна плоча върху специфична площадка. Изградена е железобетонна алея от началото на гората до площадката с дължина повече от 200 м, като по този метод е основана единна архитектурна комбинация. Заложени са кабелите за осветлението на бъдещият монумент.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР