София. Докато съм министър - България няма да води преговори

...
София. Докато съм министър - България няма да води преговори
Коментари Харесай

Министър Александър Николов: България няма да води преговори с наведена глава и България не се продава, на каквато и да е цена, на който и да е търговски контрагент

София. Докато съм министър - България няма да води договаряния с наведена глава и България не се продава, нито поддава, на каквато и да е цена, на който и да е търговски контрагент. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Той изреди и хронологията на събитията.

„ На 1-ви април е получено писмо от „ Газпром Експорт “, по отношение на методът на заплащане. Своевременно сдруженията под шапката на Българския енергиен холдинг са подхванали безусловно всички нужни ограничения, с цел да се подсигурят количества, в това число – прекъсване на добива от „ Чирен “, надлежно подсигуряване на по-дълъг интервал за консумация при създалата се обстановка, както и различни доставки.

Следствие на полученото писмо е поискано правно мнение по съществуващия контракт и съответните свързани опасности при приемане на евентуалното искане на „ Газпром “. В писмото от страна на „ Булгаргаз “ към „ Газпром износ “ са поискани спомагателни уточнения “, обясни министър Николов.

Следва и второ писмо от „ Газпром Експорт “, само че обяснение на поставените от българска страна въпроси не са дадени.

„ Поискали сме правно мнение по съществуващия контракт и отговорът на това правно мнение ясно аргументира рисковете и евентуално изпадане в несъблюдение на нарушение на глобите на Европейски Съюз към Русия.

Министерството на енергетиката навреме осведоми и Групово дело „ Енергетика “ в Европейски Съюз. И нещо доста значимо.

На 26-ти април е получено трето писмо заявяващо прекъсване на доставките на природен газ към България. Това следва да се удостовери физически и безусловно до минути в случай че е реалност “, разяснява още Николов.

Той уточни, че изводите от цялата обстановка са няколко.

„ Булгаргаз, надлежно България е дълготраен, предан и правилен сътрудник по съществуващия контракт. Плащанията по него са регламентирани в щатски долари. Булгаргаз разполага и към днешна дата с цялостен пакет банкови реквизити - доказващи последно заплащане през месец април към „ Газпром Експорт “, по предплатена фактура за сегашния месец. Недоставянето на съответните количества от страна на „ Газпром “ е явно несъблюдение на съществуващия контракт за доставка на природен газ.

Българският енергиен холдинг е обезпечил непрекъсваемост на различните доставки на природен газ и това значи, че не се чака ограничаващ режим.

Както към този момент загатнах, всички търговски и правни условия са спазени, явно е ясно, че природния газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие “, сподели още министър Николов.

Той добави, че все още всички доставки са обезпечени.

„ Към момента всички доставки са обезпечени за най-малко месец напред. Това не значи, че по-късно ще имаме проблеми предвид на последната обстановка ", сподели още министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР