София. Договорът за добросъседство с Македония е важен за България,

...
София. Договорът за добросъседство с Македония е важен за България,
Коментари Харесай

Красимир Узунов: Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите

София. Договорът за добросъседство с Македония е значим за България, тъй като би трябвало да се търси пътят на интеграцията, а не на борбата на Балканите. Това сподели в утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ президентът на Агенция и Радио „ Фокус “ Красимир Узунов. По думите му към момента не е ясно дали на 2-ри август ще бъде подписан предвижданият контракт сред двете страни, като това зависи от голям брой нерешени въпроси. Красимир Узунов добави още, че вероятно сключване, обаче, ще бъде шансът на държавното управление на премиера Зоран Заев да потвърди, че върви по европейския път на интеграция. Той сподели също, че в това време левицата у нас би трябвало ясно да дефинира тезите си, визирайки изявления на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов.
„ Валери Жаблянов изложи две тези - от една страна тези, които желаят да подпишат контракта, са национални предатели, като се стартира от 1993 година и се стигне дотук, а втората му теза, която е контратеза на първата, е, че македонците би трябвало да са луди, с цел да се съгласят. Левицата в България би трябвало да дефинира къде стои – дали стои зад поддръжката за държавното управление на Зоран Заев, което беше заявено по време на срещата на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, тъй като това са сестрински партии. Колкото до Македония, нещата ще зависят и от „ дългата ръка “ на Сърбия. Зад сериозната опозиция вътре, в Македония, от страна на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ ясно прозират желанията на прилежаща Сърбия за опазване на въздействието й в страните от някогашна Югославия. Не е изключено и македонската съпротива да провежда спонтанни митинги против подписването на контракта с България ", изясни Красимир Узунов и добави, че над 1800 са изявленията в македонските медии против този контракт след визитата на Заев в България, като това може да приказва единствено за една режисирана акция. Според него на 2-ри август към момента не може да се каже дали ще има контракт. „ Когато Заев е поканил българския министър председател в Скопие, надали не е знаел, че има среща с вицепрезидента на Съединени американски щати в Подгорица. Среща на вицепрезидент не се приготвя от през днешния ден за на следващия ден. Дали македонското държавно управление ще посмее да подпише контракт за добросъстведство на 1-ви вечерта или на 2-ри август на разсъмване няма никакво значение, само че това е шансът на Заев да покаже, че Македония върви по европейски път “, сподели още Красимир Узунов.
Той разяснява още, че македонският въпрос не е опитно поле. „ За нас това е значимо, тъй като ние би трябвало да търсим разновидностите за успокоение на Западните Балкани, да търсим интеграцията, не на борбата. Западните Балкани не престават да бъдат огнища на пожар, което би дестабилизирало района, първо - в икономическа сфера, защото никой няма да влага там, където на границата има война. Второ, всичко това е опасност за нашата национална сигурност “, сподели още Красимир Узунов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР