София. Догодина ще завършим реставрацията на минералната баня в Банкя

...
София. Догодина ще завършим реставрацията на минералната баня в Банкя
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Обновяваме минералните бани на София, Княжевският лифт ще бъде възстановен

София. „ Догодина ще приключим реставрацията на минералната баня в Банкя и започваме възобновяване на баните в „ Овча купел “ и „ Горна баня “. Защитих те да бъдат предоставени на общината, с цел да можем да се погрижим за тях, защото това са знакови здания, които се рушаха “, това сподели претендентът за кмет на София Йорданка Фандъкова на среща с Националния ръб по туризъм. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Тя акцентира, че баните ще бъдат превърнати в модерни балнео и СПА центрове, които да се употребяват както от столичани, по този начин и от туристи.
„ В момента построяваме и първия общински аквапарк със закрит басейн с минерална вода, който ще бъде пуснат до края на годината “, добави Фандъкова.
На срещата, проведена по покана на Националния ръб по туризъм, Фандъкова показа тактика за развиване на столицата като туристическа дестинация. „ Преди 10 години София се възприемаше единствено като административен и настоятелен център. Възможностите за туризъм бяха подценявани. В последните години се записва голям интерес към София и растеж на туризма “, разяснява Йорданка Фандъкова. Тя описа, че общината влага в откриване на археологическото благосъстояние на Древна София и добави: „ в последните няколко години бяха отворени Музеят за история на София, Западната врата на Сердика, Триъгълната кула, Музеят на Ларгото, изградихме под земята музей под храма „ Света София “ и други “.
„ Близостта на Витоша до София е най-голямото преимущество на града ни. Планината дава както благоприятни условия за спорт и отмора, по този начин и за туризъм. Затова нашата задача е да подобрим достъпа до планината с повече градски превоз и възобновяване на лифтовете. Имаме механизъм за възобновяване на Княжевския въжен превоз. След серия от инспекции през 2018 и 2019 година дадохме наставление на притежателя да възвърне оборудванията. В случай на отвод започваме процедура по придобиване на трасето от общината “, изясни Фандъкова.
„ През последните години София съумя да резервира непрекъсната наклонност на годишно нарастване на броя на туристите, посещаващи столицата “, разяснява Красимир Гергов, ръководител на УС на НБТ. За 10 години задграничните туристи са се нараснали с 10%. София влезе в класацията на Мастъркард „ Global Destination Cities Index в Топ 3 на европейските градове с най-голям растеж на задграничните туристи за интервала 2009 - 2016 година.
Д-р Поли Карастоянова, изп.-директор на Националния ръб по туризъм, уточни, че Бордът ще продължи работа за развиване на конгресния туризъм в София и поддържа общината в подготовката на събития и представянето на марката „ София “ в света. Целта е привличане на висок клас туристи в столицата.
Фандъкова съобщи, че поддържа основаването на Българско конгресно бюро, което ще даде подтик на развиването на конгресния и събитиен туризъм в София. „ София е готова за домакинство на огромни събития и би трябвало да използваме всички благоприятни условия за привличане в столицата на повече конгреси, конференции и изложения. Провеждането на европредседателство в София е образец за триумф в това отношение “, изясни Фандъкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР