София. До средата на следващата година към Природонаучния музей в

...
София. До средата на следващата година към Природонаучния музей в
Коментари Харесай

Пловдив: Зала за динозаври ще заработи до средата на следващата година към Природонаучния музей в града

София. До средата на идната година към Природонаучния музей в Пловдив ще проработи Зала за динозаври. Това заяви пред публицисти шефът на музея Огнян Тодоров, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив. Тя ще се намира в някогашната зала за младоженци „ Лотос “, която е актуализирана идейно, с цел да е пригодна за слагането на интерактивни аниматроник модели на динозаври. „ Предвидено е да бъдат сложени 12 типа динозаври, като акцентът на композицията ще е един тиранозавър в действителен размер, или леко смален. „ Той ще е дълъг към 8 метра, в извита позиция. В момента на влизането посетителите ще виждат главата му, като в средата ще има особено основан фундамент за яйца на динозаври. В залата ще има и още два по-едри екземпляра, а другите ще са с размери към 2-3 метра “, сподели още Огнян Тодоров. Все още се доуточняват типовете. „ Динозаврите ще бъдат и летящи, и плуващи, като се планува те да са много атрактивни. Макетите ще се движат, дишат и намигат. Залата ще бъде завършена и като пейзаж от ранна креда – с папрат и растителност, а по стените ще има движещи се обекти. Това ще са анимирани рисунки, които ще основават придвижванията ”, разясни още Тодоров. „ Логото, което следват експозициите в музея ни е „ Добре пристигнали в другите светове ”, добави Огнян Тодоров.
В момента интериорът на залата към този момент е завършен. По думите на шефа на музея макетите ще се закупуват от производители на подобен тип играчки, каквито са най-много китайците. Те оферират и огромно разнообразието от животни.
„ 74 000 лв. е отпуснала досега община Пловдив за подготовката на новата зала. Отделно от това ще са нужни сред 170 и 180000 лв. за 12-те модела динозаври. За тяхната направа следва оповестяването на социална поръчка ”, добави шефът на музея. Най-големият образец ще коства към 3000 лв..
Предвижда се също и построяването на топла връзка сред зала „ Ботаника ” и новата зала за динозаври, която би трябвало да е подготвена до края на годината.
Обмисля се и основаването на зала с същински телескоп в същата тази постройка, от който посетителите ще следят в действително време звездите.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР