София. До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена

...
София. До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена
Коментари Харесай

АПИ: До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път Видин - Ботевград

София. До края на 2020 година ще бъде построена основна част от магистралния път сред Видин и Ботевград. Строителството ще стартира от най-сложните сектори Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура " . През март Агенция " Пътна инфраструктура " ще започва публичната поръчка за избор на реализатор на сектора Мездра – Ботевград от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат оповестени процедурите за строителство и контрол на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 година ще започват тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя. Проектите ще се извършват със средства от републиканския бюджет. Въпреки че от началото на годината до момента това беше неведнъж заявявано, АПИ прави това конкретизиране във връзка претенции на поданици от района, които и през днешния ден декларират, че ще блокират прави от път Е-79.
С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от " Дунав мост 2 ".
Новото трасе в правата от Видин до Ружинци да се отделя от път І-1 на към 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин - Връшка чука и да се развива напълно по нов терен. Пътят ще минава източно от Новоселци и Слана Бара, по-нататък сред Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към гр. Димово трасето ще минава на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 сред гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава сред с. Вълчек и съществуващата жп линия Видин – София. По-нататък трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и още веднъж ще пресича съществуващия път І-1. Продължавайки към с. Ружинци новият път ще минава на юг от първокласния път сред селата Медовница и Орешец. След това още веднъж ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1 ще приключва преди с. Ружинци при км 58+128.
В сектора ще има 5 пътни възли, посредством които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с обитаемоте места в района. Това са:
- п. в. „ Видин “ - при обособяване от околовръстния път на гр. Видин;
- п. в. „ Дунавци “ - при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада;
- п. в. „ Кула “ - при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада;
- п. в. „ Макреш “ - при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се употребява и за връзка с гр. Димово;
- п. в. „ Бела “ при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела.
Предвидени са и пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Връшка чука “.
За понижаване на шума ще бъдат инсталирани и шумозащитни уреди по секторите от трасето, които са наоколо до обитаемоте места.
Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в секторите, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат построени редица уреди - над жп линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се реализира посредством кръгови кръстовища „ Мездра “, „ Дърманци “, „ Ребърково “, „ Люти дол “, „ Скравена “ и „ Ботевград “. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.
Път I-1 (Е-79) Видин – Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от " Дунав мост 2 " ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите „ Хемус ”, „ Тракия ” и „ Струма ”. Трасето, което ще се построи е с обща дължина 167 км. Предвидено е през 2019 година да започват тръжните процедури за строителството на всички сектори от направлението.
Тази седмица АПИ започва публичната поръчка за избор на реализатор за търсене на археологически обекти по трасето път I-1 (E-79) в сектора Видин - Монтана - Враца. За осъществяването на теренни археологически изследвания преди да започва построяването на бъдещата автомагистрала са планувани 80 000 лева Средствата са обезпечени от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година, която финансира подготовката на плана, каквито са и този тип археологически изследвания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР