София. До 2024 г. магистрала Хемус“ ще е готова. Това

...
София. До 2024 г. магистрала Хемус“ ще е готова. Това
Коментари Харесай

До септември 2019 г. пускат в експлоатация два участъка от АМ „Хемус“

София. До 2024 година автомагистрала „ Хемус “ ще е подготвена. Това заяви министър председателят Бойко Борисов след инспекция на строителните действия на автомагистралата в сектора сред Ябланица и Боаза, в която участваха също районният министър Николай Нанков и ръководителят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се надява секторът сред Ябланица и Боаза да е подготвен предварително през септември - със седем месеца по-рано, без да се прави компромис с качеството и сигурността на служащите. „ На 15 август почваме строителството на автомагистрала „ Хемус “ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са подготвени “, сподели още той. Премиерът посочи, че това е най-трудният за създаване сектор, за който се изисква голям труд и потенциал. „ Виждате по какъв начин се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави Брутният вътрешен продукт, това ще докара повече бизнес и туристи “, добави Борисов.
Регионалният министър Николай Нанков осведоми, че малко над 30% от трасето сред Ябланица и Боаза е готово, с проектирането осъществяването надвишава 35%. Средствата, които се влагат, са 55 млн. лв. без Данък добавена стойност при оповестена в началото цена от 90 млн. лв.. Спестени са 40%. „ В момента преработваме наредбите за гаранционните периоди за ново строителство на автомагистрали, ще ги удължим с най-малко 3 години. Необходими са добър контрол и добър надзор “, акцентира Николай Нанков. Министърът добави, че до края на месеца ще стартира търгът за сектора от Автомагистрала „ Хемус “ от п.в. „ Боаза “ до разклона за Плевен и Ловеч. „ Тези 52 км ще бъдат разграничени на три стадия. До края на годината ще се търгуват и останалите към 83 км до Велико Търново. Автомагистрала „ Хемус “ е наш главен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия сектор от него се апелира, като завърши обжалването ще го продължим “, уточни министър Нанков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР