София. Днес в УМБAЛСМ Пирогов“ официално беше открита паметна плоча

...
София. Днес в УМБAЛСМ Пирогов“ официално беше открита паметна плоча
Коментари Харесай

София: В УМБAЛСМ „Пирогов“ официално беше открита паметна плоча с орелеф на проф. Емил Таков

София. Днес в УМБAЛСМ „ Пирогов “ публично беше открита паметна плоча с орелеф на проф. Емил Таков. Това оповестиха от пресцентъра на УМБЛСМ „ Пирогов “ . Той беше дълготраен шеф на лечебното заведение, министър на опазването на здравето в служебното държавно управление на Стефан Софиянски и величие в ортопедичната травматология.
Проф. Емил Таков сътвори актуалната школа по травматология в България, акцентират неговите сътрудници, възпитаници и другари, които участваха на формалната гала.
„ Съвременната травматология нямаше да бъде същата, в случай че не беше той. Дължиме му много- и като другар, и като експерт, и като персона. Емил да почива в мир! ”, показа пред присъстващите един от водещите травматолози в България проф. Андрей Йотов, който дълги години работи в „ Пирогов ” дружно с проф. Таков, а все още оглавява Клиниката по ортопедия и травматология в „ Софиямед ”.
Неговият несравним нюх за скъпото и значимото в ортопедичната травматология дефинира посоката, в която се развива тази компетентност в България. Под негово управление се вкараха у нас актуалните способи за лекуване на фрактурите. Той и неговите възпитаници сътвориха голям брой научни изявления, дисертационни писания и две настолни книги на всеки ортопед травматолог - " Фрактурите - диагностика и лекуване " и " Фрактури при децата ", си спомнят други негови възпитаници и сътрудници – проф. Диян Енчев – началник на пироговския Специализиран травматологичен комплекс и доцент Михаил Рашков – шеф на Трета травматологична клиника.
„ От през днешния ден залата, в която се организират травматологичните ни рапорти ще носи негово име – проф. Емил Таков ”, заяви различен негов възпитаник – актуалният изпълнителен шеф на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” проф. Асен Балтов.
Проф. Емил Таков е роден на 4 януари 1950 година Завършва медицина през 1978 година и работи в болничното заведение в Стара Загора. През 1982 година се реалокира в детската клиника по незабавна травматология към Пирогов. Проф. Таков е дълготраен шеф на ІІІ-та травматологична клиника и на Секцията по Ортопедия и травматология на „ Пирогов ”. В интервала 1992-1995 година е шеф на болничното заведение. През 1997 година за няколко месеца е министър на опазването на здравето в държавното управление на Стефан Софиянски.
Автор на орелефа е ваятел Людмил Бонев. Той създаде паметната плоча с орелеф на проф. Емил Таков по самодейност на неговите възпитаници и другари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР