София. Днес в сградата на Национална компания Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ)

...
София. Днес в сградата на Национална компания Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ)
Коментари Харесай

НКЖИ бе домакин на Генерална асамблея за развитие на железопътния транспорт в региона

София. Днес в постройката на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) се организира Генерална асамблея на Асоциация Коридор Х Плюс. В събитието участваха представители на австрийските, словенските, хърватските и сръбските железници. Това оповестиха от пресцентъра на НКЖИ .
Създадена преди повече от 10 години, Асоциация Коридор Х Плюс, има за цел поощряване на съдействието сред шефовете на железопътната инфраструктура за развиването и модернизиране на Паневропейски транспортен кулоар Х по направлението му към границата с Турция. НКЖИ e съосновател на Асоциацията, в която членуват още шефовете на жп инфраструктурата на Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия. Стратегическата задача на страните-участнички в Асоциацията е трансформирането на Паневропейски кулоар № 10 в Товарен железопътен кулоар „ Алпи-Западни Балкани “, основан по изискванията на Регламент (ЕС) 913/2010. Основното трасе на коридора е по направление: Вилах (Aвстрия)-Любляна-Загреб-Белград-Ниш-София-Свиленград, както и Грац (Австрия)-Марибор (Словения).
„ Трансформирането на Паневропейския кулоар Х в товарен жп кулоар „ Алпи-Западни Балкани “ е неоспорим триумф за всички участващи страни и ще способства за развиване на добросъседството и икономическото развиване на целия район “ това съобщи зам.-генералният шеф на НКЖИ инж. Златин Крумов при откриването на Генералната асамблея.
Бъдещият товарен жп кулоар „ Алпи-Западни Балкани “ е на пътя на сухоземния мост, който свързва Европа с Азия, като в същото време обгръща в оптималната степен товаропотоците в посоки Север-Юг и Юг-Север, както и е най-късият път сред Турция и Западна Европа.
Значението на този железопътен кулоар нараства доста и след извършената през 2017 година в Триест, Италия, конференция за развиването и свързаността на страните от Западните Балкани с Европейски Съюз. Чрез него се реализира и връзка с Товарен Железопътен Коридор 7 в София, а оттова и с българските черноморски пристанища Бургас и Варна.
До този миг са изпълнени главните стъпки от процеса на определяне на новия товарен от участващите в него страни и се чака окончателното утвърждение от ЕК.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР