София. Днес в Министерството на културата беше сключен нов Браншов

...
София. Днес в Министерството на културата беше сключен нов Браншов
Коментари Харесай

В Министерството на културата беше сключен нов Браншов колективен трудов договор за музеите и художествените галерии

София. Днес в Министерството на културата беше подписан нов Браншов групов трудов контракт за музеите и художествените галерии. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . Предишният бе подписан през 2017 година Подписи под новия документ поставиха министър Боил Банов, ръководителят на БАРОК Анастас Попдимитров и представителите на национално показаните синдикати - Иван Иванов, ръководител на НСФ „ Култура ” към КНСБ и Кирил Бинев, ръководител на НФ „ Култура ” към КТ „ Подкрепа ”. Браншовият контракт се ползва във всички музеи и художествени галерии на бюджетна прехрана в страната, Българската национална филмотека и Центъра за подводна археология.
На формалната гала по подписването от страна на Министерството на културата участваха зам.-министърът на културата и ръководител на Отрасловия съвет Амелия Гешева, основният секретар на ведомството Красимира Стефова, шефът на Дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства ” Екатерина Джумалиева.
След края на церемонията министър Боил Банов изрази задоволството си от дейния разговор и обичайното положително партньорство сред Министерството на културата и синдикатите и работодателите. Той пожела на техните представители бъдеща взаимна ползотворна работа. „ Благодаря на всички за положените старания и за това, че стигнахте до единодушие. За трудещите се в тази сфера това е в действителност значим документ, който дава успокоение и сигурност. Благодаря и на екипа на Министерството за сериозната работа ”, добави министър Банов. Представителите на синдикатите благодариха на министър Банов и екипа му за свършената работа и показаха вяра, че контрактуваното дотук единствено ще се надгражда.
В новото съглашение е заложено минималното начално трудово заплащане в сектора да влезе в действие от 1 януари 2020 година при съществуване на финансова опция в границите на одобрения бюджет. Предстои да бъде осъществен разбор на трудовите хонорари на работещите в националните, районните и общинските музеи и галерии в страната, в Българската национална филмотека и в Центъра за подводна археология, да се изготви Приложение към контракта, за което ще се подписа анекс. При установяване на размера на спомагателното материално стимулиране за реализирани високи резултати, според Вътрешните правила за работните заплати, следва да се вземат под внимание в допълнение осъществените действия от чиновниците отвън кръга на главната им активност.
Предвидено е и при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, да има право на обезщетение с една заплата повече, както следва: при работа до 10 години - брутното му трудово заплащане за 4 месеца; при работа над 10 години - брутното му трудово заплащане за 8 месеца; при работа над 25 години - брутното му трудово заплащане за 9 месеца.
С новия контракт работодателите още веднъж се ангажират да дават и по-високо възнаграждение на експертите със степен лекар и лекар на науките, което ще подтиква специалистите да отделят по-задълбочено внимание на научните проучвания, свързани с опазването и популяризирането на богатото културно завещание на страната ни.
Всички страни се сплотиха към мнението, че с този нов Браншов контракт в този момент са обезпечени още по-добри условия от заложените в Кодекса на труда по въпросите на трудовите, осигурителните и обществените връзки в музеите и галериите в страната.
Новият Браншов групов трудов контракт в региона на музеите и художествените галерии има период на деяние от 2 години.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР