София. Днес се проведе последното заседание на Съвета по околна

...
София. Днес се проведе последното заседание на Съвета по околна
Коментари Харесай

Министър Нено Димов ръководи последния за Българското председателство Съвет по околна среда

София. Днес се организира последното съвещание на Съвета по околна среда в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите . Дневният ред включваше тематики от изключителна значимост за опазването на околната среда и здравето на европейските жители, а точно кръговата стопанска система и преработването на пластмасови артикули, качеството на питейните води и емисионните стандарти за леките и лекотоварни моторни транспортни средства.
Като резултат от напъните на Българското председателство на вниманието на министрите бяха показани за утвърждение Заключения по отношение на осъществяването на проекта за деяние на Европейски Съюз за кръговата стопанска система - един от водещите цели за триото Естония-България-Австрия. С приемането им Съветът удостовери капацитета на кръговата стопанска система за реализира резистентен напредък и за понижаване зависимостта на Европейски Съюз от невъзобновяеми първоначални първични материали. Подчертана беше отговорността на всички заинтригувани страни за смяна на модела във връзка с проектирането, използването и потреблението на продуктите.
„ Кръговата стопанска система може би ще е най-значимото достижение на съвремието ни. Изключително благополучен съм, че през днешния ден министрите реализираха единодушие за взаимни дейности за осъществяването на Плана на Европейски Съюз по отношение на кръговата стопанска система. Необходимо е всички ние да преосмислим метода, по който използваме пластмасовите произведения. “ посочи министър Димов.
Министрите разискаха насоките за бъдещата работа по предлагането за Директива за питейните води. Проектът е непосреден резултат от първата сполучлива гражданска самодейност в Европейски Съюз и има за цел да надгради и усъвършенства актуалните стандарти за качество и мониторинг на питейните води, както и обезпечаване на по-чисти питейни води за жителите на Европейски Съюз.
Предмет на диспути беше и планът за Регламент по отношение на стандартите за излъчвания на CO2 от леки коли и лекотоварни микробуси. Министрите разискаха препоръчаните цели за понижение на CO2 излъчванията, както и препоръчаните механизми за стимулиране на транспортни средства с нулеви и ниски излъчвания.
Европейска комисия показа пред Съвета новите си законодателни оферти за емисионните стандарти за тежкотоварните транспортни средства. Обсъдени бяха и бъдещето на стратегия LIFE на Европейски Съюз, повторната приложимост на водата, пластмасите за еднократна приложимост и привеждане в сходство на отговорностите за докладвания по околната среда.
Съгласно откритата традиция, в границите на последното съвещание за председателството, министър Димов съобщи щафетата на идващия ротационен ръководител - Австрия, който ще поеме управителната роля от 1 юли т.г. Основавайки се на към този момент постигнатия от Българското председателство прогрес, през втората половина на годината Австрия ще продължи работата по тези значими законодателни начинания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР