София. Десет години не е много голям период от време,

...
София. Десет години не е много голям период от време,
Коментари Харесай

С награди и автентични песни беше отбелязана 10-годишнината на „Живи човешки съкровища – България“

София. " Десет години не е доста огромен интервал от време, само че е задоволителен за равносметка от положеното начало. Бих споделил, че това беше един кондензиран със събития интервал, в който всички се учехме по какъв начин да поддържаме общностите за запазване на значимите за тях нематериални културни полезности и по какъв начин да използваме този дял от културното завещание за обществен и стопански напредък ". Това сподели зам.-министърът на културата Румен Димитров при започване на публична гала, с която в изложба „ Средец ” на Министерството на културата бе маркирана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „ Живи човешки съкровища – България “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . В резултат на интензивността на самите общности, музеите и читалищата, беше построена Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. До момента в нея са вписани тридесет детайла, а четири от тях са към този момент признати и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството. Зам.-министър Димитров напомни и първото присъединяване на страната ни в подготовката на мултинационална кандидатура за мартеницата, дружно с Румъния, Молдова и Р. Македония. През 2017 детайлът „ мартеница ” бе вписан в Представителния лист на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството.
След благодарностите към всички специалисти, съдействали за съхраняването и предаването на скъпи обичайни познания и умения, стартира и церемонията по награждаването на музеите и читалищата с вписан детайл в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. Те получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно завещание и Европейската година на културното завещание.
Участниците в събитието бяха поздравени със специфични осъществявания от „ Бистришките баби ” - шедьовър на устното и нематериалното културно завещание и от Група за достоверно пеене, представяща двугласно пеене от гр. Неделино, вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание през 2008 година Двугласното пеене от Неделино е и идната кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството.
На церемонията участваха представители на институциите с вписан детайл в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание, регионални шефове, членове на Националния съвет по нематериално културно завещание, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на националните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и други Поздравителни адреси бяха изпратили регионалните шефове на Русе и София.
Националната система „ Живи човешки съкровища – България ” беше въведена през 2008 година и нейното попълване през миналите пет издания беше осъществено с дейното присъединяване на локалните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата беше построена и Националната представителна листа на нематериалното културно завещание.
Събитието е част от Европейската година на културното завещание и от Културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Отличени културни институти с Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно завещание и Европейската година на културното завещание – 2018:
- НЧ „ Св. Цар Борис I ” в с. Бистрица;
- Регионален исторически музей – Бургас;
- НЧ „ Никола Й. Вапцаров ”, с. Хърлец, община Козлодуй, област Враца;
- НЧ „ Гео Милев ”, гр. Момин проход, община Костенец, област София;
- НЧ „ Светлина ”, гр. Неделино, област Смолян;
- НЧ „ Напредък – Юпер 1915 ”, с. Юпер, община Кубрат, област Разград;
- Регионален исторически музей – Русе;
- НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий ”, гр. Баня, община Карлово, област Пловдив;
- НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий – 1926 ”, с. Сатовча, община Сатовча, област Благоевград;
- НЧ „ Просвета – 1927 ”, с. Добърско, община Разлог, област Благоевград;
- НЧ „ Развитие – 1926 ”, с. Антимово, община Видин, област Видин;
- НЧ „ Братство – 1869 ”, гр. Кюстендил, област Кюстендил;
- НЧ ”Петър Богдан – 1909 ”, гр. Чипровци, област Монтана;
- Регионален исторически музей –Перник;
- НЧ „ Възраждане-1940 ”, с. Старо село, общ. Тутракан, област Силистра;
- НЧ „ Стефан Караджа 1928 ”, с. Бисерци, общ Кубрат, област Разград;
- НЧ „ Отец Паисий 1890 ” – с. Лесичово, общ. Лесичово, област Пазарджик;
- НЧ „ Пробуда-1958 ” – гр. Шумен, област Шумен;
- НЧ „ Йордан Йовков 1870 ”, гр. Добрич, област Добрич;
- НЧ „ Просвета – 1906 ”, с. Козичино, общ. Поморие, област Бургас;
- НЧ „ Христо Ботев - 1927 ” – с. Кипра, общ. Девня, област Варна;
- НЧ „ Пробуда-1927 ” – с. Бозвелийско, общ. Провадия, област Варна;
- НЧ „ Просвета – 1928 ”, с. Гъмзово, общ. Брегово, област Видин;
- НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий -1919 ”- с. Дорково, общ. Ракитово, област Пазарджик;
- РИМ „ Стою Шишков ” – Смолян;
- НЧ „ Родопска култура -1923 ”, гр. Девин, общ. Девин, област Смолян;
- НЧ „ Просвета – 1881 ”, с. Костенец, общ. Костенец, Софийска област;
- НЧ „ Отец Паисий – 1956 ”, с. Пет могили, общ. Никола Козлево, област Шумен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР