София. Депутатите от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и

...
София. Депутатите от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и
Коментари Харесай

Депутатите от парламентарната регионална комисия посетиха Националното тол управление

София. Депутатите от парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление посетиха Националното тол ръководство (НТУ), с цел да се срещнат с напредъка по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция „ Пътна инфраструктура “ . Демонстрацията беше по покана на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. На нея участваха заместник-министърът на районното развиване и благоуйстроството Николай Нанков, проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, шефът на Националното тол ръководство Николай Найденов и началници на отдели на Научно-техническо управление.
Проф. Олег Асенов показа контролната видеостена в Центъра за ръководство на Научно-техническо управление, посредством която чиновниците на ИТ отдела наблюдават придвижването на всички 105 мобилни екипи на така наречен тол надзор, пунктовете за продажба, стационарните контролни точки. Народните представители посетиха и Центъра за данни, в който са така наречен елки на тола за пресмятане на дължимите тол такси.
Пред народните представители беше демонстрирано в действително време по какъв начин действат камерите на контролните точки – мобилни и стационарни, както и опцията да се ръководят отдалечено. Депутатите следиха и по какъв начин системата прави в действително време 3D лазерно сканиране на пътните транспортни средства на автомагистрала „ Струма “. На базата на това лазерно сканиране може да се ревизира дали през съответната контролна точка минава камион, какви са габаритите му, с какъв брой оси е и така нататък
Депутатите се срещнаха и с опцията за пазаруване на маршрутна карта от терминал за самотаксуване. Това е един от методите, посредством който водачите или притежателите на пътни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона ще могат да заплащат тол такса.
Вече има ефикасна интеграция сред тол системата и системата на Агенция „ Митници “, тества се и взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи, разгласи пред още проф. Асенов. Системата в действителност е в режим на техническа употреба и ние можем да създадем всичко по нея, с цел да стартира тя да работи в действителен режим на таксуване на база на изминато разстояние, сподели още проф. Асенов.
Депутатите се интересуваха дали стационарните контролни точки на тол системата регистрират претоварването на транспортните средства и извънгабаритните товари и кой глоби нарушаванията. Проф. Асенов изясни, че тол системата засича претоварване, само че законодателството не разрешава санкционирането да става през електронната система. Затова взаимно с дирекция „ Анализ на риска и действен надзор “ на АПИ сме изработили механизъм, по който тези нарушавания ще бъдат глобени.
„ Виждаме нуждата от обществено показване на електронната система. Имаме противоположна връзка посредством четирите демонстрационни центъра в страната – в Пловдив, София, Варна и Русе, където заинтригуваните консуматори могат да се срещнат с метода на пазаруване на маршрутна карта. Предстоят срещи във Велико Търново, Ямбол и Сливен “, сподели още проф. Асенов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР