София. Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено отбелязан

...
София. Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено отбелязан
Коментари Харесай

Денят на Независимостта ще бъде отбелязан тържествено с участието на представителни военни формирования

София. Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено маркиран в гарнизоните в цялата страна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . На 21 и 22 септември в честванията във връзка 111-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще вземат участие представителни формирования от: Сухопътните войски, Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС), Националната гвардейска част (НГЧ), Съвместното командване на силите (СКС), Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “, Висшето Военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Н. Й. Вапцаров “.
Кулминацията на тържествените прояви е в град Велико Търново, където тържествата не престават три дни. На 22 септември от 19.30 ч на площад „ Цар Асен “ ще се организира тържествена инспекция (заря), в която ще взе участие представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат боеви хватки с оръжие.
По-рано същия ден от 09.00 ч пред храм „ Св. 40 мъченици “ ще бъде отслужен церемониален водосвет на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски ” и знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „ Царевец ” стартира военният обред по издигане националното знаме на Република България. След формалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от НВУ ще вземат участие и в празнично шествие, което ще приключи с полагане на гирлянди на монумент „ Майка България ”.
В шествието ще се включат и участниците в ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри. В продължение на три дни Велико Търново е хазаин на влиятелната и прочувствена среща на военни духови оркестри от разнообразни страни. В деня на Независимостта 22 септември от 12.30 ч пред постройката на „ Български пощи “ във Велико Търново жители и посетители на града ще могат да се насладят на самобитен шоу-спектакъл на участниците във фестивала с разнообразна прочувствена стратегия: от военни маршове, до модерни музикални творби.
Символичен хазаин на проявата е Фестивалният боен духов оркестър (в него влизат обединенията на военния оркестър на НВУ „ Васил Левски ” и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора). В ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри вземат участие още Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и Представителният оркестър на Националната гвардейска част. Чуждестранните посетители са оркестърът на Републиканската армия на Алжир и Военният духов оркестър при Военновъздушна академия „ Хенри Коанда ” град Брашов, Румъния. На 23 септември от 09.30 ч на площад „ Цар Асен “ още веднъж ще има шоу-спектакъл на участниците в ХІІI-ия Международен фестивал на военните оркестри.
С церемонии по издигане на националния байрак на Република България, благодарствени молебени и тържествени ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, починали по бойните полета за свободата и независимостта на Родината, ще бъде празнуван празничният ден 22 септември в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.
В Казанлък на 22 септември Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе церемониален концерт. Ден по-рано, на 21 септември от 20.00 ч. по традиция в село Климент, Община Карлово, ще се организира тържествената инспекция (заря) в памет на героите.
В Русе в тържествените прояви ще вземат участие военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и Военновъздушни сили.
Във Варна от 09.30 ч. стартира ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България (на площад „ Независимост ”, пред постройката на Окръжен съд Варна). Участват Представителният духов оркестър на Военноморски сили и почетен часовой от ВВМУ. От 18.30 ч. за жители и посетители на Варна ще има концерт на Представителния духов оркестър на Военноморски сили на входа на Морската градина.
В Бургас от 09.30 ч. стартира обред по тържествено издигане на националното знаме (пред Община Бургас на площад „ Атанас Сиреков ”) с присъединяване на представителни елементи на Военноморски сили, СКС и Военновъздушни сили от гарнизона. След него представителна част на Военноморски сили ще взе участие в обред по полагане на венци и цветя на паметника на 24-и Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.
В Созопол от 09.30 ч. представителна част на Военноморски сили взе участие в гала по издигане на националното знаме (в региона на амфитеатър „ Аполония “ и поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на починалите във войните воини от Созопол.
В град Камено, Област Бургас, тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски с присъединяване на представителна част на Военноморски сили.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР