София. Денят на храбростта и празник на Българската армия ще

...
София. Денят на храбростта и празник на Българската армия ще
Коментари Харесай

София: С военен парад ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

София. Денят на храбростта и празник на Българската войска ще бъде маркиран с боен церемониал. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата. По мотив 140-та годишнина от основаването на Българската войска във военния церемониал ще вземат участие над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, ще бъдат показани 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.
Военният церемониал ще стартира от 10.00 ч. на площад „ Княз Александър I ” в столицата. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. По традиция парадът ще бъде открит от вертолет „ Ми–17 ” на Военновъздушните сили, носещ националния байрак на Република България. При осъществяването на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.
Във военния церемониал ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър с духовите оркестри на типовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните флагове на: Военна академия „ Г. С. Раковски ”, Националната гвардейска част, Националния боен университет „ Васил Левски ”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „ Специални сили ” и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите. За първи път във военния церемониал на 6 май ще взе участие и внушителен блок на Армията на Република Македония.
След представителните блокове на парада ще преминат в разнообразни обединения самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, образователната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация. Над площад „ Княз Александър I “ ще прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL „ Cougar ”, военно-транспортен аероплан C-27J „ Spartan ”, образователните самолети L-39ZA и „ Пилатус “ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.
На военния церемониал ще бъдат показани разнообразни видове бойна техника, на въоръжение в Българската войска: танк Т-72, 122 - мм самоходна гаубица „ 2С-1 ” - „ Гвоздика “, бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1–11 „ Сани ”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ ОСА ”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „ Град ”, тактически ракетен комплекс „ Точка ”, бронирани леки коли с нараснала проходимост „ Мерцедес ” G 270, бронирана машина „ Хамър ”, бойни бронирани колесни машини „ Commando seleсt ” и „ Guardian ”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).
В 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на президента на Република България ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.
Отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската войска ще стартира на 6 май от 9.00 ч. с водосвет на бойните флагове и знамената-светини пред паметника на Незнайния боец. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкият свещеник Герасим.
В честванията на празника ще вземат участие президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, висши офицери от Българската войска. Поканени са да участват представители на държавното управление, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални посетители на тържествата, отдадени на Деня на Храбростта и празник на Българската войска, ще бъдат заместник-министърът на защитата на Република Македония Беким Максути и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Македония генерал-лейтенант Методия Величковски.
Биографични данни на командващия парада генерал-майор Михаил Попов – пълководец на Сухопътните войски
Генерал-майор Михаил Попов е роден на 23 декември 1963 година в Сливен. Завършил е Висшето национално военно учебно заведение „ Васил Левски ”, Военна академия „ Г.С. Раковски ” и Военен лицей на Сухопътните войски на Съединени американски щати.
Службата си като офицер от Българската войска стартира през 1985 година. През годините поредно минава през всички командни длъжности от пълководец на разследващ взвод до пълководец на Сухопътните войски.
Генерал-майор Михаил Попов е офицер с отличен командирски опит и професионална подготовка, боен парашутист I клас.
За заслугите му към защитата на страната и развиването на Българската войска е награждаван с поименно персонално оръжие от министъра на защитата на Република България, с бронзов орден от министъра на защитата на Полша, предметни награди и грамоти. Владее британски език.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР