София. Делегацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната

...
София. Делегацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната
Коментари Харесай

Монасите от Света Гора се срещнаха с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

София. Делегацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон и иконата на светеца, в състав: архимандрит Евлогий (Иванов) - свещеник на манастира " Св. Панталеймон " на Света Гора, Атон, йеросхимонах Мойсей (Струбини), член на Манстирския събор на манастира Ксенофонт, йеромонах Николай (Генералов), член Манстирския събор на манастира " Св. Панталеймон " и настоятел на скита " Крумница ", йеродякон Серафим (Семкин) и духовник Епифаний (Дамянос) се срещнаха през днешния ден с предстоятеля на Българската православна черква Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това оповестиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.
" Голямо блаагословение за българския народ и велика Божия благосклонност към нас " - назова Българският патриарх Неофит идването на Честната глава на св. вмчк. Пантелеймон и неговата икона - копие на чудотворната икона в манастира „ Ксенофонт ”, в България. Предстоятелят на БПЦ насочи сърдечна признателност към Светогорското монашество, към членовете на Свещения кинотис на Света Гора, на Високопреподобния Евлогий - свещеник на „ Св. Пантелеимон ”, на Високопреподобния Алексий - свещеник на манастира Ксенофонт, към създателя на БАС господин Андрей Кристов и всички на чиято благосклонност и старания изискуем това благословение за българския народ и дефинира идването на тези светини в България като „ още един знак за хилядолетното единение на светото Православие, за любовта и доверието сред нашите православни църкви и нации. ”
По време на срещата състояла се в Патриаршеския дом бе споделено, че самия факт на извънредно късия спок в който бе осъществена формалната процедура по даването разрешение за овакантяване рамките на Света Гора на светите мощи, изискваща в отговор на отправената молба от Патриарх Неофит освен решение на Манастирския събор, само че и решение на Двойния Кинотис на Света Гора и благословение на Светейшия патриарх Вартоломей, е същинско знамение и явен знак, че светеца е желал да благослови посредством светите си мощи и иконата си българската земя. Бяха споделени усещания от големия интерес към светините, нескончаемия поток от вярващи до късно през нощта, искащи да се поклонят пред тях и насочат молитва към св. Пантелеймон, както и от положителната организация на събитието.
Като благодари за дарената на БПЦ икона на светеца, патриарх Неофит сподели, че както чудотворната Светогорска икона „ Достойно ест ”, дарена на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ”, напуща рамките на храма и пътува за по други български градове за поклонение от вярващия народ, по този начин и дарената в този момент на дребния софийски храм „ Св. Пантелеймон ” икона на светеца-лечител може да разнася своето благословение по рамките на страната.
Като означиха, че се навършват 550 години от сключването на контракта за съдействие сред Светогорския манастир „ Св. Пантелеймон ” и Рилската света обител, двете страни споделиха значимостта на вековните духовни връзки сред монашеството на Света Гора и Православна България и единството на всички сестри поместни православни църкви израз на което е и многонационалното монашеско наличие на Атон.
В края на срещата, минала в дух на братска обич, бяха разменени паметни дарове.
В срещата взеха присъединяване и Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Филип, предстоятел на храма-подворие на РПЦ „ Св. Николай ”, както и ръководителят на УС Валентин Тодоров и Янис Панопулос – заместник-председател на УС на Балканско Атонско Сдружение – с чието подпомагане бе осъществено събитието.

Светините ще останат в храма " Св. Седмочисленици ” за поклонение до 09:00 часа на 29 юли.
На 29 юли в 9:20 часа те ще бъдат посрещнати в митрополитския храм " Св. Неделя ” и ще остават там за поклонение до 09:30 часа на 31 юли, като вечерта храмовете ще са отворени за поклонение, до момента в който има искащи.
На 31 юли в 10:00 часа мощите ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие " Св. Николай ” в София, а на 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно подсилване на вярващите във Врачанска епархия. Там те ще останат до обедните часове на идващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува назад към Света Гора.
При прекосяването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение от вярващите там в гр. Сандански. Това ще стане от вечерта на 2 август до утринните часове на идващия ден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР