София. Държавата направи всичко възможност да убеди хората, че изборите

...
София. Държавата направи всичко възможност да убеди хората, че изборите
Коментари Харесай

Министър Иван Демерджиев: Държавата направи всичко възможност да убеди хората, че изборите ще бъдат честни

София. Държавата направи всичко опция да убеди хората, че изборите ще бъдат почтени. Това сподели министърът на правораздаването Иван Демерджиев в изявление за предаването „ Седмицата “ по Дарик радио . „ За юристите няма безспорна правдивост. Законът е нашата безспорна правдивост. Опасявам се, че вървим в една посока, която лимитира в забележителна степен човешките права и смяна на много правила, които бяха ориентирани към индивида, а в този момент се връщаме към системите, които ръководят индивида. Много мъчно си прощавам грешките. Малка неточност е може би тази, от която няма доста други последствия, а огромната – когато засягаш правата на другите и нараняваш другите. Всяка неточност, зад която не стои предумисъл, е по-простима от умишлената “, съобщи той.

„ Случва се една битка по какъв начин да се регистрират гласовете от тези машини. Голямата битка беше, откакто се гласоподава машинно, за какво да не се регистрират електронно и резултатите. Софтуерът им предстои на инспекция. Не виждам кой и за какво се тормози от тази инспекция и се цели още веднъж да се върнем към преброяването на ръка, което е посочило своите дефекти. Това не е неточност, а целенасочена тактика. Тя е замислена, планувана и осъществена. Целят се две неща – да се отхвърлен хората от изборния развой и да се даде опция за едно неверно броене. Ангажимент на ЦИК е да подсигурява честните избори. Държавата в лицето на изпълнителната власт направи всичко опция да убеди хората, че изборите ще бъдат почтени. Не знам какво наложи да се трансформират разпоредбите “, уточни министърът.

„ Това, което се случи с машините и „ Сиела Норма “, не трябваше да се случва. Тези дейности бяха съгласно мен синхронизирани и породиха подозрение и напрежение. Нещо, което не трябваше да се случва. Когато човек наблюдава взаимовръзките, най-лесно е да следи потока на парите “, съобщи той.

По думите му Планът за възобновяване е претърпял съществени корекции. „ Заварихме едни квазимерки, залегнали в проекта. Осъзнахме отговорността си, разработвайки този проект. Планът ще даде една много по-дълготрайна вероятност пред правосъдната промяна. Много съществено подходихме към въпроса. Европейска комисия също сподели, че няма да търпи да бъде лъгана и заблуждавана. Имаше ограничения, които целяха да заблудят Европейска комисия, че ще се случи нещо и ще се борим с корупцията. Конституционна промяна е прекомерно амбициозно нещо, което е доста опасен път в тази обстановка, тъй като от провеждането на заложените промени зависи приемането на финансирането. Предвидихме в Плана няколко доста значими неща. Едното е до 2026 година да се вкара пълноценно функциониращо електронно правораздаване. Дадени са доста пари за това, само че какви са резултатите? Нямаме надграждане, а имаме промяна на една система, която не взема решение целия проблем, с друга, която отново не го взема решение, с трета, която отново не взема решение целия проблем. Нямаме работещи системи, които да вкарват на практика функционално работещо електронно правораздаване. Голяма част от тези системи са платени с европейски средства. Ние нито сме вървели в вярната посока, нито сме осъществили поредни стъпки ", съобщи Демерджиев.

„ За мен най-голямото предизвикателство в работата по Плана беше, че Европейска комисия не са съумели да възприемат в целокупност обстановката. Диалогът беше много професионален и експертен и мисля, че намерихме баланс. През цялото време разширявахме обсега на тематиките, които се обсъждаха. Няма изненади във включените тематики. Ние се опитваме да решим проблеми, насъбрани с годините. Голяма част от ограниченията за контрола за активността на основния прокурор и неговите заместници са нови, търсехме точни механизми, които да проработят. Предвидено е и огромно разширение на обсега на правосъдния надзор. Пандемията форсира ненапълно процеса за електронно правораздаване. В главата за основния прокурор предвидихме по какъв начин да се случва контролът на основния прокурор. Предвидихме при подозрения да се сезира Висш съдебен съвет. Надяваме се, че заложеното от нас ще даде справедлива опция за управление на основния прокурор. Концентрирането на голяма власт в ръцете на един човек, сподели, че е по-скоро рисково, в сравнение с потребно “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР