София. Държавата е само спечелила от начина, по който са

...
София. Държавата е само спечелила от начина, по който са
Коментари Харесай

Министър Стойчо Кацаров: Държавата е само спечелила от начина, по който са проведени поръчките за антигенните тестове за деца

София. Държавата е единствено спечелила от метода, по който са извършени поръчките за антигенните проби за деца. Това сподели министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в отговор на въпрос на Асен Балтов от ГЕРБ за извършена процедура за закупуване на бързи антигенни проби, подобаващи за проучване на деца за ковид, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

Той изясни, че условието за 75 % период на валидност на тестванията е общоприетоо условие за такава процедура.

" Няма причина да се понижават общоприетите условия, когато става дума за здравето на децата или би могло да повлияе на здравето на децата. Каква е загубата на страната от подписаните контракти? Ние намалихме прогнозната цена при сключването на договорите три пъти. Постановлението на Министерски съвет ни даде средства за закупуване на 1.5 млн. теста. Ние договорихме и закупихме 4.7 млн. теста със същите пари -три пъти повече ", сподели още доктор Стойчо Кацаров.

Проф. Асен Балтов съобщи, че е ощетил страната и основал суматоха измежду родителите. Той акцентира, че виновните политици подават оставка, само че ГЕРБ не чака това от него, тъй като знаят какво ще се случи идната седмица.
" За страдание, господин министър, обстоятелствата сочат, че след първата провалена поръчка, незаконосъобразно сте трансформирали съществени индикатори по договорите на класирани участници по процедурата ", сподели още проф. Балтов.
Той посочи, че тестванията са от китайски производител, а нерегламентираните дейности са били доказани от някогашния заместник-министър Димитър Петров.

От своя страна министър Стойчо Кацаров съобщи, че персоналната му злост, по тази причина, че го е уволнил за маса нарушавания в " Пирогов ", не трябва да стават предмет на публични полемики по такива значими въпроси. " Запазете тези персонални усеща за вас. Не ги излагайте пред Народното събрание, тъй като излагате главно себе си ", сподели още доктор Стойчо Кацаров.

Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР