София. Дъждове и градушки паднаха в Северозападна България. От НИМХ

...
София. Дъждове и градушки паднаха в Северозападна България. От НИМХ
Коментари Харесай

Дъждове и градушки в Северозападна България

София. Дъждове и градушки паднаха в Северозападна България. От Национален институт по метеорология и хидрология оповестиха, че денем най-значителен е бил дъждът в ловешкото село Дерманци- 193 л./кв.м. За към 20 минути дъждът от дъжд е бил натоварен и съпроводен с градушка с размер 1,5-2 см. В по-голямата част от Северозападна България количествата на преваляванията са от 2 до 10 л./кв.м. В Ябланица са регистрирани 20 л./кв.м, като интензивният дъжд е бил съпроводен със слаба градушка. 18 л./кв.м са измерените превалявания в Свищов, а 15 л./кв.м е дъждът в Ловеч. В Левски количеството на дъжда е 13 л./кв.м, паднала е и градушка с размер на череша. В Монтана бяха регистрирани 5 л/кв.м. дъжд, паднала е и градушка. За „ Фокус “ от Регионалната дирекция за битка с градушките в Монтана показаха, че в региона са били изстреляни 56 ракети за разтрошаване на градоносни облаци. Сведенията за превалявания от дъжд са били в цялата предпазена територия, а тези от градушка отвън и на границата на защитаваната територия, в регионите на селата Горна Вереница и Долна Вереница. Валежната пътека от градушката е била сред двете села. Все още не е осъществен оглед на защитаваната територия, за това не може да се заключи какви са били провалите, като такива сведения се чакат след най-малко една седмица.
От Национален институт по метеорология и хидрология обясниха, че в централната част на Северна България се образуват редица мощни облаци с градоносни процеси. Дъждовният фронт се реалокира от запад на изток. В идващите часове и до среднощ в Западна и Централна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Най-активни ще бъдат процесите в централната част на Дунавската низина. Там на доста места ще има превалявания, гръмотевични стихии и градушки. След среднощ явленията ще затихват.
„ Фокус “ напомня: На 17 май градушка колкото орех падна в Карловско. Засегнати бяха 7 обитаеми места - Каравелово, Богдан, Певците, Мраченик, Иганово, Кърнаре и Калофер, като пострадаха главно аграрни култури – домати, пипер, зеле и огромна част от розовите насаждения. В другите обитаеми места сред 40% и 100% от селскостопанската продукция беше унищожена напълно. Най-силно наранено беше село Каравелово. Сериозни вреди имаше и в Свищов, където най-критична бе обстановката в село Морава. Десетки къщи и дворове в селото бяха наводнени от падналия проливен дъжд и градушка. Проливен дъжд и градушка паднаха в Нова Загора. Най-засегнати бяха селата Езерово, Стоил челник, Загорци, Събрано, Ценово и Съдийско поле. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви, че в два от трите наранени от градушката региони нямат покритие за противоградова отбрана от Изпълнителната организация за битка с градушките (ИАБГ) и провалите там са обилни. Пострадалите аграрни стопани могат да аплайват за обезщетение, единствено в случай че продукцията им е изумена от градушка на 100%.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР