София. Чрез различни тематични образователни инициативи в Деня за по-чист

...
София. Чрез различни тематични образователни инициативи в Деня за по-чист
Коментари Харесай

София: Над 100 училища и детски градини се включиха в Деня за по-чист въздух

София. Чрез разнообразни тематични просветителни начинания в Деня за по-чист въздух се включиха и над 100 столични учебни заведения и детски градини.
Кметът на София Йорданка Фандъкова посети 38 СУ „ Васил Априлов “, което взе участие в самодейността на Столичната община за опазването чистотата на въздуха. Община подари на учебното заведение дръвчета, които бяха посадени в двора на образователното заведение. Фандъкова разяснява, че възпитанието на децата е това, което ще помогне в бъдеще да се работи по-активно за опазването на околната среда.
Пред публицисти Фандъкова разяснява, че казусът на София са фините прахови частици. „ В София успяхме в последните години да сведем всички останали замърсители на въздуха, с изключение на фините прахови частици “, изясни тя и добави, че за жалост през зимата се чака още веднъж повишение, тъй като стартира горенето на дърва и въглища. „ Около 55 хиляди фамилии в Софийска област се отопляват с твърдо битово гориво, по тази причина и част от ограниченията, които взехме, са планове, които да оказват помощ финансово на хората, които биха желали да подменят своите отоплителни съоръжения ”, добави Фандъкова.
Кметът на София посочи, че в последните години са вложени съществени средства за възстановяване на градския превоз, като открои метрото и градежа на 3-тия лъч. „ Обновихме автомобилния парк. Около 60% от рейсовете са сменени за 5 години. Предстои до края на годината да има още 102 нови рейса - първите 20 електробуса единствено след няколко седмици ”, добави Фандъкова. Относно тематиката за стартирането на зелен билет и краткотрайните буферни паркинги кметът разясни, че се съблюдават избрани условия. По думите й, когато изискванията, които са признати от Общинския съвет са налични ще се вкара зеленият билет, както е направила Софийска община предходната година.
Според Фандъкова увеличението на налога за старите коли няма да докара безусловно до това хората да се откажат от тях. „ Но, разберете, че би трябвало да се вършат стъпки. Трябва да променим настройката си. Няма по какъв начин да желаеме по-чист въздух, в случай че караме старите коли в градовете си. Поне в градовете има опция ", добави Фандъкова и посочи, че алтернативата е градският превоз, велосипедите и ходенето пеш.
Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР