София. Чрез изискванията в новите регламенти на ЕК ще определим

...
София. Чрез изискванията в новите регламенти на ЕК ще определим
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Мерките за развитие на регионите в страната ще се определят в зависимост от конкретните нужди и специфики на територията

София. Чрез условията в новите регламенти на Европейска комисия ще определим развиването на обособените райони на страната, според от потребностите и спецификите на съответната територия.
Това стана ясно от думите на зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова в изявление за Bloomberg TV, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
„ Различен вид би трябвало да са ограниченията за Северна и Югозападна България. Автомагистрала „ Тракия “ способства за икономическото развиване на Южна България, чакаме подобен резултат да се реализира и с автомагистрала „ Хемус “ за Северна България “, сподели в изявлението Николова и акцентира, че не би трябвало да се не помни и така наречен кулоар „ Дунав “, който има огромен капацитет.
По думите ѝ би трябвало да се търсят интегрирани политики и в случай че ограниченията за Северна България са ориентирани към предпоставки за привличане на вложения, за Югозападна България може да се плануват за технологии. „ Трябва да насочим ресурсите по подобен метод за всички райони, че да реализираме икономическо развиване “, означи Деница Николова.
Тя изясни още, че главен фокус в новите регламенти на Европейска комисия ще бъде повишение качеството и стандарта на живот, както и задържането на хората в обитаемоте места, а не концентрацията на запаси единствено в огромните градове и съпътстващия миграционен развой от дребните към по-големите обитаеми места.
Според нея новите регламенти на Европейска комисия основават благоприятни условия за по-фокусирано отнасяне на дадена територия и вложенията да бъдат определяни по отношение на спецификите на районите. Въз основа на това може да се дефинира и съответна целенасочена капиталова политика към тях.
„ От позиция на икономическото развиване има нужда от 7-10 нови индустриални зони, които е належащо да обгръщат територия, а не съответен град “, сподели още заместник-регионалният министър и изясни, че сега се вършат нужните разбори от институциите, с цел да се дефинират териториите, в които да бъдат направени тези зони.
Деница Николова заяви, че едно положително решение за развиването на районите е да се съвместяват средства от разнообразни оперативни стратегии, тъй че да се реализира повсеместен резултат – създаване на индустриални зони, основаване на предпоставки за привличане на вложения, ограничения за обучение, просвета и нововъведения. „ Трябва да се приказва също за ограничения за нововъведения, цифровизация, туризъм, които биха основали капацитет за икономическо развиване “, разяснява Николова.
По думите ѝ една от главните промени, които се плануват, е развиването на районите с фокус върху огромните градове като центрове на напредък и установяване на характерна политика и планове с стопански резултат в партньорство с локалната власт, бизнеса и неправителствени организации за цялата територия.
Заместник-министърът изясни още, че по предварителна информация многогодишната финансова рамка за идващия интервал дефинира с 8% повече запаси за България спрямо досегашния програмен интервал. Предстои създаването на стратегическите документи, които ще дефинират целите и територията на фокусиране на вложенията през новия програмен интервал.
До края на годината се чака първичните документи да бъдат подготвени. Те ще бъдат подложени на публично разискване. В паралел, ще се пристъпи към подготовката на планове в поддръжка на районите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР