София. Често пъти потребителите, без дори много да се замислят,

...
София. Често пъти потребителите, без дори много да се замислят,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в интернет

София. Често пъти потребителите, без даже доста да се замислят, дават своето единодушие за потребление на техни персонални данни в подмяна на това да получат една или друга „ безвъзмездна “ електронна услуга. Европейската комисия смята, че в тези случаи има детайл на възмездност и по тази причина предлага регулация в средата на обществените мрежи главно във връзка с комерсиалните покупко-продажби, доближаваща се до тази в класическата онлайн търговия. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия „ Европа ” по отношение на Новата договорка за потребителите на Европейска комисия и влезлия в действие Регламент за персоналните данни, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
Новата договорка за потребителите изисква към този момент в доста по-голяма степен от админите на обществените мрежи да разясняват недвусмислено, че избрани профили, анонси, предложения са платени и имат рекламен и търговски темперамент. За да не се получава разбъркване и да не се заблуждават потребителите, че влизат във взаимоотношение с някой като тях, а в действителност да се окаже, че са в типичен договаряния за договорка “, изясни Маргаритов във връзка констатацията на водещия Николай Лефеджиев, че доста от профилите в обществените мрежи са фирмени.
„ Именно заради това новите законодателни оферти вкарват правила, които към този момент са познати в комерсиалната търговия – правото на отвод от контракта, опцията да получите преддоговорна информация. Много повече се подчертава на това, че не просто би трябвало да се кликва върху прозорец, който Ви приканва да дадете опрделена информация за себе си, а да получите авансово информация за това какво ще се случи, в случай че Вие влезете в сходен вид връзки с този, който Ви ги предлага “, добави той. Маргаритов обърна внимание на това, че даже когато става дума за така наречен „ безвъзмездни “ услуги, потребителите косвено си заплащат с персоналната информация и с това, че стават „ цел “ на широкомащабни рекламни акции. „ Например, „ облачните услуги “ – давайки единодушието си да бъдат употребявани Вашите персонални данни, Вие можете да бъдете вкаран в система за образуване на профили и да бъдат изследвани Вашите пристрастености като консуматор, надлежно – да бъдете актакуван от друг вид рекламни анонси и това да образува Вашето потребителско държание, в това число когато харчите пари “, изясни той. И добави, че въпреки основани като платформи с безвъзмездна регистрация за продан на информация и отзиви сред хората, с цел да съществуват и печелят, те употребяват рекламния бизнес, а създателите им са едни от най-богатите хора в света.
Председателят на КЗП съобщи, че когато новите правила станат действителна законова норма, контролните органи следва да могат да реализират инспекции по този начин, както го вършат във връзка с търговците, да постановат наказания за нарушавания и да изискват те да бъдат преустановявани.
На финала на диалога Маргаритов уточни, че влизането в действие на Регламента за персоналните данни е добра вест за потребителите в интернет, защото могат да бъдат по-спокойни, че – въпреки и да са обект на избрани офанзиви с друг вид предложения, в доста по-малка степен ще бъдат изложени на риск техният персонален живот и цялост, а оттова – ще намалее и опцията с тях да бъде спекулирано.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР