София. Част от перваза на покрива на Националната библиотека Св.

...
София. Част от перваза на покрива на Националната библиотека Св.
Коментари Харесай

София: Паднала е част от перваза на покрива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

София. Част от перваза на покрива на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Това заяви за Агенция „ Фокус “ пиарът на библиотеката Виолета Цветкова. „ Случило се е през вчерашния ден, малко след края на работното време - към 17.40 часа. Отчупило се е парче от перваза на библиотеката, който е изработен от сегменти “, изясни Цветкова и добави, че за благополучие няма потърпевши при случая, защото парчето е паднало на няколко крачки от формалния вход на постройката.
„ Единият от тези сегменти очевидно е почнал да се разрушава от топенето на снега. Вероятно водата е прекосявала сред улука и камъка, просмукала се е в камъка, той се е разцепил и една част - сегмент от перваза, пада “, добави тя.
Цветкова съобщи, че за случая са осведомени всички институции, които имат отношение към случая - Министерство на културата, Националния институт за монументи на културата, Столична община, пожарна сигурност. Тя изясни, че към обяд екипи на пожарната са изронили останало от този сегмент и все още няма късчета, които да има заплаха да паднат. „ Този вход е затворен и е отворен прилежащият, още веднъж начело на фасадата, затворен е левият, само че е отворен десният “, сподели още Цветкова. Тя добави, че цялата постройка на библиотеката е наобиколен от лента, която да лимитира достъпа на хора.
Продължава да се прави оглед на целия фриз, като евентуално следва да се направи частична реституция, защото постройката е монумент на културата.
Цветкова означи, че през февруари предходната година част от стъкления покрив на библиотеката се срути под тежестта на падналия сняг и уточни, че казусът от през вчерашния ден е следващото доказателство, че постройката се нуждае незабавно от главен ремонт. „ Тя действа от 1953 година и през всички тези десетилетия и главен ремонт не е юридически - нито на инсталациите, нито на постройката в целокупност “, разяснява тя.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР