София. БСП запазва крехка преднина, която е резултат не от

...
София. БСП запазва крехка преднина, която е резултат не от
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Изследователски център Спектър: БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ

София. Българска социалистическа партия резервира нежна преднина, която е резултат не от привличане на нови гласоподаватели отвън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, провокирана от корупционните кавги и „ апартаментгейт “. Това сочат данните от изследване на Изследователски център „ Спектър “, извършено в интервала 29 април – 4 май 2019 година, предоставено от Института за съвременна политика. В изследването са взели участие 834 лица от цялата страна .
Според данните на този стадий се оправдават упованията за относително ниска изборна интензивност. Към момента 33,5% твърдо са решили да гласоподават - това са по-скоро твърдите последователи на главните партии плюс хората, които отдават особено значение на европейските избори. Тези стойности се приближават до предходните евроизбори през 2014 година, когато изборната интензивност беше 35,84%.
Голям е броят на решилите, че няма да отидат до урните в изборния ден - 37,7%. Основна причина, която стимулира респондентите да вземат такова решение е тонът предизборната акция, фокусиран повече върху свадите и негативизма, в сравнение с върху съдържателни тематики и послания към гласоподавателите. Реални политически диспути досега липсват. Предизвикателството пред политическите обединения е да стимулират огромния брой колебаещи се гласоподаватели.
Българска социалистическа партия резервира нежна преднина, която е резултат не от привличане на нови гласоподаватели отвън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, провокирана от корупционните кавги и „ апартаментгейт “. Обстоятелството, че първата седмица на акцията съответства с поредност от празнични почивни дни без подозрение способства за намаляване на натиска върху ръководещите, само че все пак данните демонстрират известна стабилизация при тях. Нови тежки земетресения в хода на акцията обаче могат да доведат до по-голям отлив на гласове от ГЕРБ, а оттова и до увеличение на преднината на Българска социалистическа партия. Обратно, при мъртвило откъм нови кавги във властта и готовност на партийната машина на ГЕРБ, в това число с персоналното присъединяване на техния водач Бойко Борисов, ръководещите към момента имат своите шансове да получат най-вече гласове на 26 май. Евентуална победа на Българска социалистическа партия зависи директно от способността на партията да притегли свободни гласоподаватели от политическия център и анти-ГЕРБ избор отвън своя корав електорат, който в тази фаза от акцията е оптимално мобилизиран.
Движение за права и свободи се обрисува, като трета политическа мощ на тези избори. Партията стимулира своите симпатизанти с присъединяване Мустафа Карадайъ като лидер на листата. Това е спомагателен тласък за готовност на гласоподавателите на Движение за права и свободи, които ще отидат до урните, с цел да покажат поддръжка за своя водач.
Освен Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които безспорно ще имат посланичество в Европейския парламент, своите шансове имат и ВМРО-БНД, „ Демократична България – Обединение “, „ Патриоти за Валери Симеонов “ и Коалиция за България. От положителни позиции започва акцията и „ Воля “ на Марешки – 1,9%.
Интересна е конкуренцията в трите съществени бранша на политическото пространство.
- В левия бранш наред с Българска социалистическа партия за електорална територия се бори и възобновената под егидата на АБВ лявоцентристка „ Коалиция за България “. Те навлизат в акцията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласоподават и имат капацитет за напредък изключително при изискване, че Българска социалистическа партия остане затворена в своя корав партиен електорат.
- В десния бранш политическата коалиция на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили има за противник своите някогашни сътрудници от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори се явяват под название „ Демократична България – Обединение “. Интересен миг в идните евроизбори е дали „ Демократична България “ ще успее да стимулира своите последователи за гласоподаване. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ възможностите им нарастват, само че и в актуалната обстановка те имат положителни шансове да завоюват европейски мандат, стартирайки акцията с 4.2 % от решилите да гласоподават.
- В патриотично-националистическия бранш се изостря конкуренцията сред ВМРО-БНД и „ Патриоти за Валери Симеонов “. Редом със мощния първичен старт на Вътрешна македонска революционна организация и интензивността на Джамбазки (4.2%), през първата седмица от акцията листата, водена от водача на НФСБ Валери Симеонов, също набира скорост (4%). На по-задни позиции към този момент остава „ Атака “ (1.2%).
Обществените настроения, които се развиват в Европейския съюз по отношение на неговото бъдеще, имат своята проекция и в България. Данните демонстрират, че повече от една трета от респондентите се застъпват за повече народен суверенитет за сметка на властта на Брюксел - 34,5%. Привържениците на по-федеративна форма на Европейски Съюз също са съвсем една трета - 32,8%. Сходен е делът – 32,7% и на запитаните, които не могат да дадат отговор на този въпрос сега.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР