София. Брекзит успява да консолидира проевропейските настроения и да намали

...
София. Брекзит успява да консолидира проевропейските настроения и да намали
Коментари Харесай

Проф. Анна Кръстева, политолог: Брекзит успява да консолидира проевропейските настроения и да намали евроскептицизма

София. Брекзит съумява да консолидира проевропейските настроения и да понижи евроскептицизма. Това разяснява в утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ проф. Анна Кръстева, политолог, специалист по европейски политики. „ Изключително значимо е, че европейските жители станаха по-големи европейци след Брекзит, а не по-малки. Затова има ясни, и политически, и социологически доказателства. Тези дни излезе ново изследване на публичното мнение на 10 европейски страни, което демонстрира, че едно блестящо болшинство, 63% от европейските жители, харесват Европейски Съюз и желаят да останат в него, против единствено 18%, които биха предпочели да го изоставен. На второ място, еврооптимизмът нараства в редица страни – Германия, Франция, Испания, Холандия, даже във Англия – с 10% е повишен “, разясни тя.
Проф. Анна Кръстева акцентира, че в случай че европейските и английските водачите съумеят да видят обща опция за жителите на двете общества в този сложен интервал на Брекзит, то те ще задоволят техните упования.
„ Разводите рядко биват щастливи. Добре би било да бъдат, само че борбата ще бъде дълга и тежка. Бихме могли да обобщаваме първият ден от договарянията като първи рунд – 1:0 за Европейски Съюз. Англия влезе в договарянията прекомерно амбициозна, искайки по едно и също време да се развежда и да основава новите връзки след развода. Този извънредно комплициран баланс, който е Брекзит, като огромно, основно, лидерско предизвикателство пред Тереза Мей и пред европейските водачи, мъчно за момента се отдава на Тереза Мей и английската преса не й го спести. Позицията на Мей е извънредно отслабена в разнообразни смисли ”, разяснява още проф. Кръстева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР