София. Близо 2,6 млн. лв. отпусна Министерският съвет за финансиране

...
София. Близо 2,6 млн. лв. отпусна Министерският съвет за финансиране
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна близо 2,6 млн. лв. по програми за развитие на образованието

София. Близо 2,6 млн. лева отпусна Министерският съвет за финансиране на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието. Това оповестиха от държавната осведомителна работа . Средствата се дават като спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2021 година

По-голямата част от финансирането - малко над 1,7 млн. лева, се отпускат по националната стратегия „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение ”. Те ще се разпределят за два типа действия. 1,2 млн. лева са за внедряване на просветителни електронни запаси, програмен продукт за професионално образование и електронен дневник. С тях ще се финансират 1436 общински учебни заведения, центрове за специфична просветителна поддръжка и за поддръжка за личностно развиване, които желаят да употребяват електронен дневник през образователната 2021/2022 година. Електронните дневници ще бъдат налични през общоприетите браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители.

Близо 86 хиляди лева се отпускат по тази стратегия й за 19 общински гимназии за закупуване на програмен продукт за професионално образование.
Над 432 хиляди лева получават 1295 общински учебни заведения, центрове за поддръжка за личностно развиване и за специфична просветителна поддръжка, поискали средства за интернет съгласуваност. Средствата се отпускат съгласно броя на учениците.

По национална стратегия „ Заедно за всяко дете ” се отпускат 23 хиляди лева, с които ще се подкрепят екипите за обсег в 51 общински учебни заведения и 4 детски градини. Средствата са предопределени за финансиране на активността на екипите за обсег, за създаване и използване на комплекс от ограничения за всяко дете и възпитаник, което е отпаднало или застрашено от отпадане от просветителната система.

Близо 710 хиляди лева се отпускат за осем общински учебни заведения за техните екипи, изготвили 27 образователни пособия по общообразователни предмети на непознат език.

118 хиляди лева по програмата „ Обучение за ИТ умения и кариера “ ще бъдат разпределени сред три общински учебни заведения, в които образование ще преминат 119 ученика. 15 учители ще надградят уменията си за създаване на цифрово наличие и за работа в цифрова среда. Допустими сътрудници са висши учебни заведения и браншови или професионални организации на компании от ИТ бранша.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР