София. Безспорна е ключовата роля на усилията и отдадеността на

...
София. Безспорна е ключовата роля на усилията и отдадеността на
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова ръководи Четвъртата среща на местните лидери от формата „16+1“ в София

София. Безспорна е основната роля на напъните и отдадеността на локалните водачи и представителите на локалните управляващи за това нашите градове и села да бъдат съвременни центрове, чиято визия, решения, благоприятни условия и инфраструктура трансформират всекидневно живота на нашите жители и основават условия за сполучлив бизнес и по-добър стандарт на живот. С тези думи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова откри Четвъртата среща на локалните водачи и Четвъртата работна среща на Асоциацията на регионалните шефове от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай. Това оповестиха от пресцентъра на министерството . Форумите се организират в границите на формата „ 16+1 “ в Националния замък на културата в София през днешния ден, 20 октомври 2018 година под мотото „ Глобално мислене, дейности на локално равнище “.
Събитието се провежда от Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, взаимно с Областния шеф на София в съдействие с Министерството на стопанската система, Столична община, Националното съдружие на общините на Република България. Партньори от китайската страна са Секретариатът на съдействието „ 16+1 “, Асоциацията на шефовете на провинциите на страните от Централна и Източна Европа и Китайската национална асоциация за другарство с задгранични страни.
Министър Павлова напомни, че самодейността за съдействие сред Китай и страните от ЦИЕ има за цел да насърчи стабилността и съдействието сред страните, което обаче следва да подхожда на законодателството и правилата на Европейския съюз.
„ Отдаваме огромно значение на разширението на свързаността с Китай, като считаме, че тя би трябвало да бъде развита освен във връзка с превоз и инфраструктура, а и в редица други сфери като промишленост, селско стопанство, енергетика, обучение и просвета, туризъм, осведомителни технологии “, добави министърът на Българското председателство. Тя уточни тематиките на днешните срещи сред бизнеспартньорите и локалната власт в София: селското стопанство, туризма, дребните и междинните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове.
Министърът напомни че срещата на локалните водачи е продължение на решенията, взети от водачите на страните през юли в София на провелата се у нас Срещата на държавните ръководители от формата „ 16 + 1 “.
Приветствие към участниците в Четвъртата среща на локалните водачи и Четвъртата работна среща на Асоциацията на регионалните шефове от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай сервира министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Премиерът означи, че връзките сред двете страни в никакъв случай не са били по-добри, както и че самодейността ще способства за тяхното задълбочаване.
Ръководителят на формалната китайска делегация и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители господин Цао Дзиенмин сервира одобрение към участниците във форума от името на китайския министър председател господин Ли Къцян. Той уточни, че съдействието във формата съставлява „ златен мост “ за нови резултати и реализиране на предстоящото нарастване на търговията и вложенията, съдействието в инфраструктурата, селското стопанство, туристите, културния продан на пазарни механизми и планове. Той уточни, че връзките сред двете страни биха се подобрили доста, в случай че се осъществят облекчения за туризма и културния продан – улеснена процедура за издаване на визи, митнически облекчения, деен продан по линията на образованието и младежта, създаване на начинания в региона на спорта и по-добро бъдеще за нашите деца.
В приветствието си към форума министърът на стопанската система Емил Караниколов заяви и данните за двустранна търговия, повишена до над 2 милиарда щатски $ по данни към края на предходната година. Износът от България се е нараснал десетократно, а ползата е към селскостопански артикули, етерични масла и козметика, вино и минерална вода, заяви той и уточни, че тези и други артикули страната ще взе участие на Китайския интернационален панаир в Шанхай.
Приветствие към участниците във форума сервира господин Танг Юджин, губернатор на провинция Ляонин. Той посочи преимуществата на неговия район и готовността за съдействие с българските общини и със страните от съдействието „ 16+1 “. От името на града-домакин на форума одобрение сервира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи преимуществата на столицата и обстоятелствата, че е в 10 на международните градове в развиване на новосъздадените компании, район с богата просвета и история, удобен за обществено вложение и развиване. Кметът уточни, че градовете у нас имат открити партньорства с 22 китайски градове-партньори и че растежът на китайските туристи доста се е нараснал през последните години, като те към този момент заемат 13-о място в класацията на столицата.
Представител на Чешка република и президент на Асоциацията на регионалните шефове,,16+1‘‘ господин Мирослав Новак също се обърна към участниците във форума с плановете, които Прага е осъществила като продан на студенти и информация, вложения в младежите, в региона на медицината и инфраструктурата, а единствено преди дни чешката столица беше хазаин на Китайският капиталов конгрес.
Рекорден брой китайски провинции вземат присъединяване в днешните срещи на локално равнище в София. У нас са представителите на 15 от най-развитите провинции, с население от 40 до над 100 милиона жители.
Данни на китайската Асоциацията на регионалните шефове сочат, че взаимоотношения на положително съдействие са открити сред повече от 50 български райони на друго равнище. Според данните на българското Национално съдружие на общините скъпи партньорства са открити от в региона на мобилните услуги, доставката на съвременни транспортни средства, производството на фуражни произведения от няколко български района в районите на София, Бургас, Добрич, Хасково и Ямбол, както и посредством основаването на взаимния център в тази област в Пловдив – Икономическа зона Тракия. Ползотворни съдействия са открити в популяризирането на обичайни артикули като българско кисело мляко с община Смолян, в износа на козметични артикули с Карлово и Казанлък, в износа на вино – с регионите на Асеновград, Благоевград, Пазарджик и други
300 представители на китайския и българския бизнес и делегации от страните от Централна и Източна Европа вземат участие в провеждащата се среща на локалните водачи. Представителите на китайските предприятия ще се срещнат с български компании по време на форума „ B2B “, плануван следобяд в границите на формата. Сред деклариралите присъединяване китайски и български компании се отличават огромни компании, които оперират в разнообразни сфери на активност – едни от най-големите компании на енергийния пазар, в търговия със селскостопански артикули, в построяването на туристическа инфраструктура и вложения, в областта на културно творчество и организация на международни изложения и изложби, търговски представители на локални и задгранични артикули и сътрудници на непознати компании на китайския пазар.
България към този момент два пъти е била хазаин на конгреси на локалните водачи в границите на формата „ 16+1 “ - Третата работна среща на Асоциацията на регионалните шефове на страните от ЦИЕ и Китай, провела се в Пловдив на 19 октомври 2017 година, и на Първата среща на кметовете на столиците на страните от ЦИЕ и Китай в София на 27 септември 2016 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР