София - Бангкок - Пукет - Сингапур - Камбоджа -

...
София - Бангкок - Пукет - Сингапур - Камбоджа -
Коментари Харесай

До Тайланд, Камбоджа, Сингапур и назад

София - Бангкок - Пукет - Сингапур - Камбоджа - Бангкок - София - осем полета и десетки хиляди километри пропътувани във въздух, по вода, с рейс, такси, метро, рикша, и пешком. Близо по двадесетина хиляди крачки на ден.

 Улица

Улица "Бангла " в Пукет

Хаосът и полюсните страсти от преживелиците ми в Азия се нуждаят от дълъг развой на осмисляне, само че това, което изкристализира първо е едно - по положителни и кротки хора от азиаците няма. Гледам бялата връзка на ръката ми, която е закачена там от будистки духовник в Бангкок и ми се желае да задържа тази страст колкото се може по-дълго. Защото точно тя отличава най-вече западните от източните народи, и тъй като, за жалост, изчезва доста бързо, когато още веднъж се потопиш в нормалния си метод на живот, в който минутите изтичат прекомерно бързо.

 Продавачка на гривни в Пукет

Продавачка на гривни в Пукет

И колкото и да са разнообразни страните, които посетих в Азия - от софтуерния и леден Сингапур, до дивата и топла Камбоджа, и пренаселения и гръмък Тайланд - на всички места се усеща тази благост и успокоение у локалните хора.

 Будистки храм в Бангкок

Будистки храм в Бангкок

Дори и в четиричасовото запушване, в което попаднах в Бангкок, водачът на рейса беше спокоен и ухилен. А какъв брой благополучен е единствено камбоджанският водач на тук-тук (моторизирана рикша), който получава един $ бакшиш. Малко е нужно, с цел да бъдеш ухилен в Камбоджа. Това е обединителната линия сред тези другояче доста разнообразни страни.

 Водните пазари до Бангкок

Водните пазари до Бангкок

Другото общо сред тях е трафикът - той на всички места е извънредно претрупан, само че има и своите уникалности.

 Как да караме скутер в Азия и да оцелеем
Как да караме скутер в Азия и да оцелеем

Готови ли сте за трафика в Азия

В Сием Реап, Камбоджа, фактически клаксонът е главната автомобилна сигнализация - натискаш го няколко пъти и пресичаш кръстовището, провирайки се сред още десетина транспортни средства, които вършат същото. Пълна лудница, която действа по свои правила. Инциденти не липсват, само че участниците - основно рикши и скутери (колите са рядкост) развиват доста ниска скорост и произшествията не са съществени. А за замяна на груби думи да не приказваме. Не чух някой да покачва глас, да се кара, или да наскърбява - нещо, което можеш да чуеш в първите пет минути, откакто си попаднал назад по софийските улици.

 Най-популярно е таксито Тук-тук. Това на фотографията е първокласно и огромно. Повечето наподобяват на рикши за най-много четирима души

Най-популярно е таксито Тук-тук. Това на фотографията е първокласно и огромно. Повечето наподобяват на рикши за най-много четирима души

Най-тежкият трафик обаче е в Бангкок . Не би трябвало да се изненадвате в случай че в среднощ още веднъж висите в запушване, а въздухът е все по този начин топъл и тежък, както и денем. А градът разполга с метро и с градска железница, само че просто е доста огромен. Девет милиона живеят в него, само че още 12 милиона в урбанизираната територия към тайландската столица.

 Снимка 341108

Въздухът в Азия е замърсен - дали от смога над Бангкок, прахолякът, който се носи из Сием Реап, или от изпаренията от нафтовите мотори на лодките, които кръстосват райските острови към Пукет.

 Снимка 341082

Да, перлата на Тайланд ми се стори доста комерсиална - страната постанова дестинациите си посредством най-разнообразни маркетингови похвати и съумява да притегли милиони туристи от целия свят. Стъпвайки на белия пясък на Мая Бей , който е по-известен като " Плажът " от едноименния филм на Дани Бойл, не се шокирайте в случай че ви наподобява повече на Копа Кабана по време на фестивала в Рио, в сравнение с дивото райско кътче, където Лео ди Каприо откриваше истините за живота. (разгледайте още фотоси в галерията горе)

 Заливът на Мая Бей

Заливът на Мая Бей

Но всеки желае да се допре до тази невероятна хубост . Тайланд е прелестна, само че доста урбанизирана територия, която предлага всичко за всеки. От обилие на евтини морски блага, екзотични плодове, кокосови палми, плажове и доста слънце, до евтини девойки и момчета за консумация.

 Снимка 341066

Няма потребност да обръщам доста внимание на тази необятно известна страна на заниманията в Тайланд . Държавата от години е известна със свободното предложение на плът на улицата, където момчетата са доста красиви и изкусителни, съвсем като дами.

 Снимка 341067

Там можеш да получиш всичко против малко пари. Има и местенца в големия мегаполис, в които през деня и нощем животът върви по еднакъв метод. Заможни западняци на междинна възраст пийват напитки от обяд, а към тях се гънат хубавици, които им оферират доста повече от тайландски масаж.

 Снимка 341064

Улиците на Бангкок са същинска градска джунгла, която нощем е по-оживена и шумна в сравнение с през деня. Пазарите се вършат по мрачно, тъй като денем хората са заети с друго или пък теренът на тържището е нужен за паркинг да вземем за пример.

 Снимка 341113

Храната се хапва от сергии на крайник, а тайландците са способни да се хранят на всички места и когато и да е. Когато шумотевицата утихне в дребните часове на деня, по остатъците и чувалите с отпадък се разхождат плъхове. А хлебарките са толкоз огромни, че напълно закономерно ги пекат на шишчета.

 Снимка 341061

Масажът, наред с девойките и плажовете, е гордостта на Тайланд. Местните масажистки са майсторки, а в същинските студия става въпрос за просвета, която се учи от детска възраст, а също и в университет, и е надалеч от известния " happy end ", който е знак за нещо друго.

 Сладолед на плоча с късчета плодове и ядки - една от многочислените вкуснотии, които може да намериш на тайландския пазар

Сладолед на плоча с късчета плодове и ядки - една от многочислените вкуснотии, които може да намериш на тайландския пазар

Освен занимания, в Тайланд има редица забрани . Например - от 14 до 17 часа не може да си закупите даже бира от супермаркета в Бангкок. Не е редно чужденец да насочва типичния за страната привет със събрани ръце в молитва и свеждане на глава. Не е възможно също докосването по главата на локален човек, а гневът и проявлението на характер са тотално неприемливи. За приложимост на опиати има смъртно наказване.

 Будистките храмове са внушителни и доста красиви

Будистките храмове са внушителни и доста красиви

Но със забрани и драконовски санкции Тайланд не може да бие Сингапур , където е неразрешено даже да се дъвче дъвка, а санкциите за пушене на непозволено място (такива има доста малко) са драконовски. Повече за Сингапур и античната столица на Камбоджа - Ангкор Ват четете в продължение.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР