София. Българското правителство и държавите от региона следва да обединят

...
София. Българското правителство и държавите от региона следва да обединят
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Страните от Югоизточна Европа трябва да обединят усилия за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии

София. Българското държавно управление и страните от района следва да обединят напъните си за по-бързото създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Тази позиция президентът Румен Радев изрази на среща на „ Дондуков “ 2 с генералния шеф на Европейската организация за нуклеарни проучвания /ЦЕРН/ проф. Фабиола Джианоти, оповестиха от прессекретариата на президента . Проф. Джианоти е в страната във връзка тържественото отбелязване на 20-годишнината от приемането на България за пълновръстен член на ЦЕРН.

Президентът Радев открои значимостта на построяването на съвременни научни центрове в Югоизточна Европа като причина за основаване на вероятност за развиване на младежите в родните им страни. Румен Радев още веднъж акцентира, че без отмерено систематизиране на научна и просветителна инфраструктура сред Източна и Западна Европа е невероятно да бъде реализирано действително обществено и икономическо доближаване в Европейски Съюз, без значение какъв брой средства се усвояват посредством европейските фондове. „ Признателни сме за поддръжката на ЦЕРН и декларираната подготвеност за даване на най-съвременни технологии “, акцентира президентът и прикани за шерване на опита на ЦЕРН и във връзка с моделите за финансиране на сходни планове и за правна поддръжка.

Проф. Джианоти удостовери готовността на ЦЕРН за подпомагане за построяването на Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, за софтуерен продан, както и за следващо разширение на научното съдействие с България. Тя оцени високо работата на българската научна общественост, поредната поддръжка на страната ни за ЦЕРН и открои приноса на младите български учени в плановете на организацията.

В срещата на „ Дондуков “ 2 взе участие и проф. Леандър Литов, началник на българския екип в ЦЕРН и учител във Физическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР