София. България участва в координирана от Европол операция срещу трафика

...
София. България участва в координирана от Европол операция срещу трафика
Коментари Харесай

България участва в координирана от Европол операция срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация

София. България взе участие в координирана от Европол интервенция против трафика на хора за трудова употреба. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. В взаимните дни за координирани дейности участваха представители на правоприлагащите органи, инспекциите по труда, имиграционните служби, данъчните управляващи и други партньорски организации от 26 страни. Операцията на територията на цяла Европа бе ориентирана към откриване на проведени незаконни групи, занимаващи се трафик на уязвими групи хора за трудова употреба. Работата на екипите на терен бе подпомагана от проведения в Европол координационен център, в който участваха представители на участващите страни, в това число и на България. В интервала 13-20 май бяха подхванати дейности за отбрана на жертви и идентифициране на причинители на трафик на хора и подкрепяне на незаконната миграция.
В плануваните дейности на територията на България, 15-19 май, се включиха чиновници на основните дирекции „ Борба с проведената престъпност “ и „ Гранична полиция “ в Министерство на вътрешните работи и на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “. Проведени са 35 беседи с български жители, осъществени са дейности на пет местоположения. Започнати са инспекции по отношение на осем души, седем от тях, обвинени за трудова употреба, и един - за полова употреба.
Паралелно с оперативните дейности взаимните екипи, подкрепени от представители на Националната комисия за битка (НКБТХ) с трафика на хора и на Посолството на Нейно Британско Величество в Република България, организираха и осведомителна акция за предварителна защита на трудовата употреба.
По време на координираната от Европол акцията са осъществени инспекции на повече от 22 193 души и 6056 транспортни средства на над 2900 местоположения в цяла Европа. В резултат са арестувани 133-ма, обвинени в осъществяването на този тип закононарушения. Идентифицирани са 221 евентуални жертви на трафик. Оперативните дейности доведоха и до стартирането на 44 нови следствия за трафик на хора на територията на Европейски Съюз.
Много хора, които търсят сезонна или непрекъсната работа в чужбина, или желаят да продължат образованието си в друга страна, стават жертви на машинация. Предварителни сделки и обещания на работодатели се разминават фрапантно с действителните условия. Хората са принудени да работят и живеят в мизерни условия против ниско или никакво възнаграждение. Често документите им биват отнемани, а от време на време заплащат нерегламентирани суми за обезпечената работа и/или жилище. Ако сходно нещо Ви се е случило или познавате човек, изпаднал в такава обстановка, най-вероятно сте станали жертва на закононарушението трафик за трудова употреба или насилствен труд.
Ако търсите работа зад граница, от НКБТХ поучават да:
- проучите добре работодателя /списък с лицензираните трудови медиатори има на уеб страницата на Агенцията по заетостта https://www.az.government.bg/;
- не се доверявате на съмнителни разгласи с нереални обещания;
- подпишете контракт на български или различен език, който разбирате, както и на формалния език на страната на работодателя;
- не давате документите си за идентичност на никого, под никакъв претекст.
" Не се колебайте да потърсите спомагателна информация от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, Агенция по заетостта, Служби по трудови и обществени въпроси към посолствата на България, Национална и локални комисии за битка с трафика на хора, бюрата по труда.
Информирайте се за адреса и телефона на българското посолство/представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете рискова обстановка и сте в неволя, неотложно се свържете с тях или полицията ", приканват от Министерство на вътрешните работи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР