София. България трябва да има ключова роля в процеса по

...
София. България трябва да има ключова роля в процеса по
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП - София: България трябва да има ключова роля в процеса по разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани

София. България би трябвало да има основна роля в процеса по разширение на Европейския съюз с страните от Западните Балкани. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Той взе участие в кръгла маса на тематика " Европейският съюз, Балканите и България ", проведена от Националната асоциация за интернационалните връзки, Университета за национално и международно стопанство и Българското дипломатическо сдружение.
" Политиката за разширение на Европейския съюз е най-ефективният инструмент за гарантиране на мира, стабилността и просперитета на Балканите ", съобщи Калоян Паргов. По думите му България би трябвало да поддържа този развой и да го смята за безвъзвратен. " За да се случи разширението на Европейски Съюз обаче, Балканите като цяло и по-конкретно страните от Западната част имат потребност от европейска вероятност. Необходима е тактика за развиване, учредена на взаимно преференциално икономическо партньорство. Имам поради най-много развиване на промишлеността в страните на Балканите, както и общи инфраструктурни планове ", сподели още Паргов. Според него в България би трябвало да бъде основан Обществен съвет към Народното събрание, в който да вземат участие представители на неправителствени цивилен организации и специалисти. " Този орган ще има съществена задача да генерира хрумвания и оферти. Експертите ще проучват и разискват другите благоприятни условия за осъществяване на задачата – присъединение на Западните Балкани към Европейския съюз. Разбира се, членовете на Обществения съвет би трябвало да оферират хрумвания и начинания, посредством които да бъде предпазен и българският народен интерес при присъединяване на страната ни в преговорния развой ", добави водачът на Българска социалистическа партия - София. Калоян Паргов съобщи, че България би трябвало да има водеща роля и в разговора за реализиране на нужните промени в страните от Западните Балкани, с цел да реализиран те нужните стандарти за присъединението им към Европейски Съюз. Лидерът на столичните социалисти сподели още, че Европейски Съюз би трябвало да премисли метода си във връзка с ограниченията, с които обезпечава постигането на нужните стандарти за присъединението на страните от района. Според него методът би трябвало да бъде по-скоро положителен, с цел да стимулира страните в напъните им, без да се стига до наказания като понижаване на предприсъединителната финансова помощ.
" Българското председателство дава отлична опция да бъдат сложени основите на нов разговор на Европейски Съюз със Западните Балкани. Обявеното от Жан-Клод Юнкер през 2014 година прекъсване на процеса по разширение е неправилно и несвоевременно. Разширяването е допустимо най-хубавата европейска тактика към Балканите за демократично приобщаване на район, който е неразривно обвързван с Европейски Съюз. В последна сметка, оправянето със сериозните провокации, пред които е изправена Европа, може да стане с повече и по-дълбока интеграция, а това неизбежно включва и присъединението на страните от Западните Балкани ", сподели още Паргов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР