София. България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на

...
София. България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на
Коментари Харесай

България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната

София. България поддържа напъните на Сърбия за европейската интеграция на страната. Това сподели на конференция президентът Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. Държавният глава на Сърбия дойде на посещаване у нас по покана на Румен Радев. Между тематиките на визитата бяха европейската интеграция на Сърбия, вероятностите пред района на Западните Балкани в подтекста на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, двустранните връзки сред България и Сърбия и по-специално свързаността по общата ни граница.
България и Сърбия ще не помнят проблемите от предишното и ще гледат задно към бъдещето
„ Подкрепям това дефинитивно да оставим в предишното това, което преди 130 години се е случило и да гледаме към бъдещето, тъй като сме приятелски нации “, съобщи Вучич. Румен Радев акцентира, че с Вучич са решили да продължат със знаци, които да водят до помиряване, забравяне на всички проблеми в предишното и да дадат явен знак, че двете страни гледат дружно, уверени напред в бъдещето. По думите му главните тематики на диалозите им са били задълбочаването на добросъседството и двустранното съдействие. „ Обсъдихме с президента Вучич, че 2025 година е амбициозна, само че изцяло постижима цел за европейското бъдеще на Сърбия. Това изисква цялостна готовност за осъществяване на решителни промени в политическата, икономическата и обществената сфера. Обсъдихме какъв брой е значимо за постигането на триумф в нашите добросъседски връзки развиването на нашата съгласуваност – транспортна, енергийна, цифрова “, съобщи Радев. По думите му в това отношение има избрани планове, по които се работи. „ Говорихме за електрификацията на железницата от Ниш до българската граница. Когато приказваме за съгласуваност обаче, значима част от нея е опцията за хората от двете страни на границата да имат един доста по-интензивен продан “, добави Радев.
Сърбия е подготвена да вложи повече пари за финансирането на медиите на български език в страната
Вучич акцентира, че във връзка с финансирането на медиите на български език, са подготвени да вложат повече пари и да финансират такива медии на езиците на националните малцинства, в това число български език. „ Това е едно планово финансиране, само че даже и посредством такова може и повече пари да се отделят. Р Сърбия в общините Босилеград и Димитровград отделяха доста повече в сравнение с страната посредством плановото финансиране. Това ще бъде променено и няма да има огромен проблем това да бъде направено. Уверен съм, че президентът Радев и нашите български другари ще останат удовлетворени от реакцията на сръбската страна, от нашето отношение, което е откровено и приятелско “, сподели Вучич.
Румен Радев разяснява, че българското малцинство е било обект на техните полемики. Той благодари на президента Вучич за признатия съответен ангажимент за решение на казуса с медии на български език. Според него най-важното е, че по всички тези въпроси, касаещи националното малцинство, имат твърдата решителност да работят по само верния път – дружно в съдействие сред двете страни и двете държавни управления. По думите му този напредък, който ще отбележат в тази тенденция, ще бъде и стълбът на разширението на двустранното съдействие и добросъседство и един от критериите и за вероятността на Сърбия за участие в Европейски Съюз. „ Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия във връзка с националните малцинства. Трябват още старания тази активност и напредък да доближи до локално равнище и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези райони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със съглашение за съдействие в региона на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещаване в Сърбия “, акцентира Радев.
България високо прави оценка разговора сред Белград и Прищина
Румен Радев съобщи, че България високо прави оценка разговора сред Белград и Прищина. Според него този разговор няма опция и би трябвало да се търси спокойно решение на всички проблеми.
От своя страна Вучич благодари за думите на Радев. „ За нас това е най-голямата и сложна спънка по пътя към Европейски Съюз. Това не е загадка за жителите на Сърбия. Диалогът ще бъде удължен, ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си не с цел да получим всичко, а и едната, и другата страна да изгубят по нещо, само че да бъдем въпреки всичко задоволени, с цел да стигнем до общо решение, в случай че това е допустимо. Ако не е, краят на света няма да настъпи, като се изключи че за в бъдеще много ще изгубим и ние, и албанците. Затова имам вяра в компромиса и се надявам да бъде реализиран “, съобщи Вучич и посочи, че ще каже същото и на ръководителя на Европейска комисия. „ Надявам се, че ще ни разбере. Ще отправим молба отвреме-навреме освен да чуват, само че и да слушат това, което Сърбия споделя. Това не би трябвало да са авансово взети решения, а да чуят Сърбия, тъй като само по този метод може да се откри решение и компромис за двете страни “, сподели Вучич и акцентира, че желае да реализират компромис с Косово, само че дали ще съумеят, не всеки път зависи единствено от едната страна.
В рамките на визитата си сръбският президент Александър Вучич беседва с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и със заместник-министър ръководителя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата бе разискван главният външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – европейската вероятност на Западните Балкани, напредъкът на Република Сърбия в договарянията за присъединение, както и редица въпроси от двустранните връзки и интернационалния дневен ред.
След срещата на гала в Гранитната зала на Министерския съвет бяха подписани Меморандум за съгласие сред Република България и Република Сърбия за възстановяване на успеваемостта на железопътния превоз и Меморандум за съгласие за съдействие сред Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България и Министерството на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия в развиването на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, нужна за предпазване и транспорт на полутечен природен газ. От българска страна документите бяха подписани от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, а от сръбска – от вицепремиера и министър на строителството, превоза и инфраструктурата Зорана Михайлович.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР