София. България и Саудитска Арабия се обединиха около разгромяването на

...
София. България и Саудитска Арабия се обединиха около разгромяването на
Коментари Харесай

България и Саудитска Арабия се обединиха около разгромяването на ДАЕШ

София. България и Саудитска Арабия се сплотиха към разгромяването на ДАЕШ. Това стана ясно на брифинг след срещата на българския външен министър Екатерина Захариева с сътрудника и в Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр. „ За страдание, в последния месец виждаме ескалация на напрежението в три от зоните, които би трябвало да бъдат демилитаризирани и да има помирение. За да стартира възобновяване и интернационалната общественост да стартира да ангажира средства за възобновяване на Сирия, каквато конференция ще провежда Европейски Съюз дружно с Организация на обединените нации в Брюксел през април месец, би трябвало да са ясни тези зони за деескалация и да стартира политическият развой “, разяснява Захариева. По думите ѝ процесът е под егидата на Организация на обединените нации в Женева. Тя посочи, че приготвят конференцията за филантропична помощ април месец. „ Заедно би трябвало да обединим старания под егидата на Организация на обединените нации и Женева за започване на процеса за политическа непоклатимост и преход “, сподели Захариева.
От своя страна Адел Ал-Джубейр съобщи, че се пробват да предложат формула, която да бъде оптимално ефикасна за разгромяването на ИДИЛ в Сирия. Според него спорът би трябвало да се позволи въз основа на декларацията от Женева и на резолюция на Съвета за сигурност 2254. По думите му военно-въздушните сили на Кралство Саудитска Арабия са измежду най-активните въоръжени сили, които се борят против тази коалиция. „ Трябва на първо време да настояваме на използването на прецизното съблюдаване на прекратяването на огъня, с цел да можем по-късно последователно с мирни средства да разгадаем всички политически въпроси, които стоят пред нас “, акцентира Адел Ал-Джубейр.
Той оцени диалозите с вицепремиера Екатерина Захариева, с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев като извънредно позитивни. Захариева пък добави, че България и Саудитска Арабия имат интензивно двустранно съдействие. Тя посочи, че са разговаряли за това какви бъдещи планове могат да развият двете страни в областта на стопанската система - строителство на инфраструктура, ИТ бранш, земеделие, енергетика, обмяна на опит във връзка с роботиката.
Това е първото посещаване на саудитски външен министър в България, само че Адел Ал-Джубейр изрази убеждението си, че няма да е последното.
Люба АЛЕКСИЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР