София. България и Гърция са външни граници на Европейския съюз

...
София. България и Гърция са външни граници на Европейския съюз
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България и Гърция следва да обединят усилията си за реформиране на миграционната политика на ЕС

София. България и Гърция са външни граници на Европейския съюз (ЕС) и би трябвало да следват общ метод за реформиране на политиката на съюза за справяне с миграционния напън към Европа, съобщи президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас, който е на посещаване в България. Това е първата аудиенция на министъра у нас след встъпването му в служба на 9 юли т.г., оповестиха от прессекретариата на президента .
Отношенията сред двете страни са доказателство, че на Балканите може да се гради стратегическо партньорство в дух на взаимно доверие и да се градят мощни стопански, политически и културни връзки, акцентира президентът. Николаос Дендиас открои от своя страна и отличното партньорство на България и Гърция в границите на Европейски Съюз, както и приноса на двете страни за подсилване на районната непоклатимост и сигурност.
Обща бе оценката, че задълбочаването на свързаността сред България и Гърция основава предпоставки за поощряване на икономическия продан, туризма, взаимните вложения. „ Силно се надявам, че ще създадем нужните условия за това – освен развиване на транспортна съгласуваност, енергийна съгласуваност, само че и на опция хората да споделят по-свободно и по-често “, добави българският държавен глава. По думите на Румен Радев повишението на потенциала на съществуващите гранични пропускателни пунктове и ускорение на откриването на нови, като този сред Рудозем и Ксанти, ще подтиква туризма и ще развие икономическите връзки.
Държавният глава означи мощните духовни връзки и съдействието в региона на културата сред България и Гърция. Възможности за следващо развиване на научния и учебен продан дават и редица европейски стратегии.
На срещата Николаос Дендиас съобщи поздрави на българския държавен глава от неговия сътрудник президента Прокопис Павлопулос, както и от министър-председателя Кириакос Мицотакис. Българският държавен глава уточни, че идното през 2020 година отбелязване на 140-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред двете страни е мотив за нови срещи и следващо задълбочаване на разговора на най-високо ниво сред България и Гърция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР